Nidos aerodromas atkuriamas dar kartą

Liepos 3 diena Nidos aerodromui tapo lemtinga, po keletos metų kovos jam suteiktas tikro aerodromo vardas. Aviatoriai jau daug metų grąžė rankas dėl šio objekto, abejodami, ar čia kada nors vyks normali aviacinė veikla. Todėl geroji žinia apie Nidos aerodromo atidarymą ir organizuojamą aviacijos šventę Valstybės dieną buvo pasitikta audringai pozityviai.

Po keliolikos metų pertraukos mažieji orlaiviai Neringoje leidosi prieš tris metus 2016-aisiais. Po metų įsigaliojęs Lietuvos kariuomenės vado įsakymas, apribojo civilinių orlaivių skrydžius Lietuvos Respublikos pasienio zonoje. Šis apribojimas pradėtas taikyti ir Nidos lauko nusileidimo aikštelei. Nauja tvarka skrydžių neribojo aerodromų oro eismo zonose, net ir LR pasienio zonoje, todėl  buvo pradėti žingsniai siekiant pakeisti Nidos aikštelės statusą.

Neabejoju, kad tarp keliautojų oro keliu būsime patys patraukliausi ne tik šalyje, bet ir Europoje“, - pažymi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybė informuoja, kad prieš pasitinkant sugrįžtančius orlaivius, aerodrome buvo atlikti miškotvarkos projekte numatyti darbai. Atliktas žymėjimas ir įrangos montavimas (vėjarodės bei priešgaisrinės įrangos). Taip pat įrengtas radijo ryšys. Parengta atitinkama dokumentacija. Atlikus šiuos darbus buvo kreiptasi į Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamentą dėl leidimo aerodromui eksploatuoti gavimo.

Komisijai atliktus specialiųjų reikalavimų įvertinimą, Neringos savivaldybės administracijai buvo suteiktas Aerodromo tinkamumo naudoti pažymėjimas, kuris pažymi, kad infrastruktūra Nidoje atitinka aerodromams nustatytus reikalavimus ir gali būti naudojama civilinių orlaivių skrydžiams.

„Džiaugiuosi, kad buvo rastas sutarimas ir Neringą vėl bus galima pasiekti oro keliu. Ypatingai džiugu, kad pagaliau bus patenkintos ir užsienio keliautojų užklausos į kurortą atvykti lėktuvėliais. Neabejoju, kad tarp keliautojų oro keliu būsime patys patraukliausi ne tik šalyje, bet ir Europoje“, - pažymi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Aerodromu galės naudotis skrendantys sklandytuvais, sraigtasparniais, lengvaisiais lėktuvais (ULO). Už aerodromo priežiūrą bus atsakinga VšĮ „Nidos oro parkas“. Jos direktorius – aviatorius iš Panevėžio Bronius Zaronskis.

Į Nidą bus galima atskristi pagal vizualių skrydžių tvarką, pateikiant brifingui skrydžio planą. O Mindaugo karūnavimo dieną aviatoriai ketina surengti tikrą aviacijos šventę. Liepos 6-ąją bus galima išvysti Jurgio Kairio bei kitų aviacijos sporto meistrų pasirodymus. Šventė vyks Nidos aerodromo teritorijoje (pradžia 15 val.).