Lietuvoje bus surengtas Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas

Šią vasarą virš 70 jaunųjų sklandymo profesionalų iš viso pasaulio susitiks Lietuvoje, kad įrodytų, kurie jų – geriausi pasaulyje. Liepos 29 – rugpjūčio 13 d. Pociūnų aerodrome, Prienų raj., vyks 10-asis Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas (JWGC). 

„Dėl visų šių dalykų dalyviams galime pasiūlyti palyginus nedidelį starto mokestį, o tai irgi yra svarbus kriterijus, lemiantis konkurso rezutatus“

Aerodromas su daug pliusų

Lietuva pasirinkta neatsitiktinai. Prieš kiekvieną sklandymo čempionatą – pasaulio, Europos, suaugusiųjų ar jaunimo yra rengiamas konkursas, kuriame gali dalyvauti aerodromai, norintys ir galintys surengti čempionatą. Tam, kad aerodromas laimėtų konkursą, jis turi atitikti reikalavimus. 
„Konkursus jau daugelį metų laimime, nes turime puikų aerodromą su gera infrastruktūra“, – sakė Kauno apskrities aviacijos sporto klubo direktorius ir Pasaulio jaunimo sklandymo čempionato organizatorius Vytautas Sabeckis.
Pociūnų aerodrome nestinga lėktuvų, laukas yra tinkamas skraidyti, yra daug kvalifikuotų teisėjų. Aerodrome veikia maitinimo įstaiga, svarbu ir tai, kad vietoje apgyvendinama apie 50 žmonių. 
„Dėl visų šių dalykų dalyviams galime pasiūlyti palyginus nedidelį starto mokestį, o tai irgi yra svarbus kriterijus, lemiantis konkurso rezutatus“, – pridūrė V. Sabeckis.

Komplimentai lietuvių aviatoriams

Lietuva yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kurioje tarptautinio lygio sklandymo čempionatai rengiami jau ne vienerius metus. Iš viso Pociūnų aerodrome buvo surengti 3 pasaulio ir net 4 Europos sklandymo čempionatai. 2001 metais Pociūnuose įvyko pirmasis Pasaulio moterų sklandymo čempionatas, o 2004 metais – pirmasis Europos sklandymo čempionatas. Nuo tada beveik kasmet pajėgiausi pasaulio sklandytojai varžytis tarpusavyje atvyksta į Lietuvą. 
„Tai, jog Lietuvoje jau daugelį metų vyksta aukščiausio lygio sklandymo varžybos yra didžiulis komplimentas visai mūsų aviacijos bendruomenei“, – džiaugiasi sklandytojas ir Pasaulio jaunimo sklandymo čempionato vienas iš organizatorių Algirdas Šimoliūnas. 
Sklandymas Lietuvoje suklestėjo apie 1960 metus. Lietuvoje pradėjo kurtis sklandymo klubai, pradėti rengti čempionatai ir kt. Tiesa, tarptautinėje arenoje lietuviams sektis pradėjo tik atgavus Lietuvos nepriklausomybę. 
Šiandien Lietuvos sklandytojai užima  garbingą 10-ą vietą Tarptautinės aeronautikos federacijos (FAI) reitinge. Lietuvoje – vienintelėje valstybėje pasaulyje – jaunimas sklandymo subtilybių gali pradėti mokytis būdami vos 9-10 metų, o sklandytojo licenciją (SPL) gauti nuo šešiolikos. 

Sklandymas

Virš 70 sklandytojų

Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas Lietuvoje šiais metais vyks pirmą kartą. Varžybose dalyvaus daugiau kaip 70 sklandytojų iki 25 metų iš viso pasaulio: Prancūzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Lenkijos, Australijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos ir kt. Lietuvos vardą varžybose gins net 6 Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės nariai: Joris Vainius, Laurynas Šupinys, Ignas Bitinaitis, Ringaudas Kikilas. Dar du lietuvių sklandytojai, dalyvausiantys čempionate, paiškės po Lietuvos sklandymo čempionato rezultatų. 
Čempionato organizatoriai šiais metais žada įdomią renginio programą, kuri skirta pritraukti kuo daugiau žiūrovų.