Pirmame Pasaulio jaunimo sklandymo čempionato pratime – lietuvio sėkmė

Nuo liepos 29 dienos dvi savaites Pociūnų aerodrome vyksiantis sklandymo sporto renginys žada būti įtemptas ne tik jo dalyviams, tačiau ir žiūrovams, nes varžybas galima tiesiogiai stebėti internetu.

Net jeigu diena yra saulėta ir karšta, dar nereiškia, jog skrydis bus geras. Orų sąlygos turi labai daug niuansų, kurių net ir patyrę sklandytojai būdami ant žemės dažniausiai negali nuspėti. 

Pirmoji varžybų diena – kova su silpnais termikais

Liepos 30-oji, pirmoji Pasaulio jaunimo sklandymo čempionato diena buvo sėkminga, nors ir nelengva. Jos metu sklandytojai įveikė 336,15 km standartinėje ir 281,32 km klubinėje klasėse. Dalį maršrutų sklandytojai skrido Lenkijoje. Pirmosios dienos nugalėtojais klubinėje klasėje tapo vokietis Stefan Langer, nuo jo mažai atsiliko ir antrą vietą užemė kitas vokietis Julian Klemm, o trečiąją – pilotas iš Naujosios Zelandijos Nicholas Oakley. Standartinėje klasėje pirmas dvi vietas užemė lenkai Tomasz Hornik ir Jakub Pulawski, o  trečiąją vietą šioje klasėje pelnė Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės narys Ignas Bitinaitis.

Kiti Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės nariai rezultatų lentelėje išsirikiavo taip: standartinėje klasėje pilotas Joris Vainius liko 4-as, o Ringaudas Kikalas – 27-as. Klubinėje klasėje Jokūbas Motūza užemė 24-ą, Martynas Liutkevičius ir Laurynas Šupinys pasidalino 26-ą ir 27-ą vietas. 

„Finišavome anksti ir pradžioje atrodė, jog oro sąlygos bus puikios skristi, tačiau jau pirmame posūkio punkte oras pablogėjo ir rasti gerus termikus tapo labai sudėtinga. Vis tik, finišuoti mums pavyko sėkmingai“, – sakė 1-osios dienos nugalėtojas standartinėje klasėje vokietis Stefan Langer.

Lietuvos Jaunimo sklandymo rinktinės kapitonas Darius Liaugaudas kalbėdamas apie pirmosios dienos oro sąlygas akcentavo silpnus kilimus. „Oro sąlygos Lenkijoje buvo blogesnės negu prognozuota. Nors debesys atrodė gražūs, tačiau termikai po jais buvo silpni ir dėl to kilimai vyko lėtai. Sklandytojai finišavo vėliau negu buvo planuota“, – teigė D. Liaugaudas.

Sklandymo sporte laimi tas, kuris padaro mažiau klaidų negu likusieji.

Sklandymo sporte praverčia patirtis

Sklandytojai įprastai kyla apie 12 val. ir leidžiasi apie 17 val. Tiesa, dauguma pilotų jau 8 val. ryto buriuojasi prie savo sklandytuvų ir ruošia juos skrydžiams. Varžybose sklandytuvas ir jo sparnai turi būti itin švarūs, siekiant sumažinti vėjo pasipriešinimą. Net ir menka musė ar dėmė ant jo gali turėti neigiamos įtakos skridimo rezultatui.  

Kas rytą sklandytojai 10 val. renkasi į pasitarimus, kurių metu apžvelgiama tos dienos orų prognozė, nurodomas dienos maršrutas ir aptariami kiti aktualūs klausimai. Dažniausiai dienos maršrutas arba kitaip vadinamas dienos pratimas siekia 200–300 km. Varžybas laimi sklandytojas, kuris nurodytą dienos maršrutą nuskrenda greičiausiai. Kova tarp sklandytojų būna itin įtempta, nusileidus sklandytuvams rezultatų neretai tenka laukti ne vieną valandą, o skridimo laiko skirtumas gali būti minimalus.

Dauguma pilotų paklausti apie prognozes sklandyme gūščioja pečiais. „Sklandyme prognozuoti kas laimės yra labai sunku, nes tai itin dinamiškas sportas, priklausantis nuo oro sąlygų. Ypatingai sunku prognozuoti, kaip čempionatuose pasirodys jaunimas (iki 25 metų), nes kiekviename čempionate atsiranda vis naujų sklandytojų ir laimėti gali beveik bet kas“, – sakė Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės narys Joris Vainius.  

Lietuvos sklandymo rinktinės treneris Vladas Motūza buvo šiek tiek konkretesnis. „Sklandymo sporte laimi tas, kuris padaro mažiau klaidų negu likusieji. Taip pat, įtakos turi ir patirtis bei gebėjimas kovoti su jauduliu. Todėl iš keleto Lietuvos sklandytojų tikimės daug, nes jiems tai jau ne pirmas sklandymo čempionatas“, – kalbėjo treneris.

Esant geroms oro sąlygoms Pasaulio jaunimo sklandymo varžybas galima stebėti tiesiogiai internetu: http://jwgc.onglide.com/

Antrąją Pasaulio jaunimo sklandymo dieną dėl blogų oro sąlygų pratimas buvo atšauktas, skrydžiai nevyko. Tokiomis dienomis, kai neskraidoma, organizatoriai dalyviams pataria, kur galima įdomiai praleisti laisvalaikį, kviečiama aplankyti šalia esančius miestus – Prienus, Birštoną, taip pat Kauną, Vilnių.

Daugiau informacijos apie čempionatą galite rasti čia: http://jwgc2017.lt/