Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas Pociūnuose – optimistiškai laukiama geresnių orų

Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas Pociūnų aerodrome startavo liepos 30 d. Pirmoji varžybų diena buvo sėkminga: įveikta 336,15 km standartinėje ir 281,32 km klubinėje klasėse. Liepos 21 – rugpjūčio 2 d. kilimai Pociūnuose nevyko, tačiau organizatoriai išlieka optimistiški. Iki šiol Pociūnuose vykę sklandymo čempionatai buvo sėkmingi, vidutiniškai sklandytojai skrenda 8 dienas.

Pasaulio jaunimo sklandymo varžybos Pociūnuose truks dvi savaites. Kad sklandymo varžybos būtų laikomos įvykusiomis, privalomas minimalus pratimų skaičius yra 4. 

Kilimams sklandytuvu reikia tinkamo oro. Tobuliausia – kai naktys šaltos, dienos karštos ir saulėtos, o vėjo stiprumas siekia 5 m/s. Tokiu oru karštos oro srovės, kitaip vadinamos termikais, būna pakankamai stiprūs ir sklandytuvą į viršų kelia itin gerai. Esant geroms oro sąlygoms kilimai vyksta kasdien apie 12 val., sklandytojai leidžiasi apie 17 val.

Prognozuojama, jog rugpjūčio 3 d. (ketvirtadienį) oro sąlygos bus geros ir sklandytuvai kils į dangų.

Liepos 31 d. skrydžiai buvo atšaukti jau per rytinį pasitarimą (angl. briefing) dėl lietaus. Metereologų prognozėmis rugpjūčio 1 d. turėjo būti viena pavojingiausių dienų per ilgą laikotarpį. Šiaurės rytų Lenkijoje, Kaliningrado srityje ir Lietuvoje buvo numatomi pavojingi bei žalą darantys vėjo gūsiai, labai stipri kruša, perteklinis kritulių kiekis. Tiesa, buvo prognozuojama, jog Lietuvoje lietus pirmiausia keliaus per šiaurės Lietuvą ir į Pociūnų aerodromą užsuks tik apie 15-16 val. Todėl sklandytuvai nuo 12 val. buvo sustatyti į gridą ir pilotai laukė tikėdamiesi, kad galės pakilti. Kelis kartus atkeltas kilimas taip ir neįvyko. Maršrutas buvo atšauktas. 

Rugpjūčio 2 d. Lietuvą pasiekė šaltas oro frontas, šiluma nustumta į rytus. Jau 11 val. ryto Pociūnų aerodrome pradėjo lyti ir varžybų diena ir vėl buvo atšaukta. Prognozuojama, jog rugpjūčio 3 d. (ketvirtadienį) oro sąlygos bus geros ir sklandytuvai kils į dangų.

Po pirmosios sklandymo varžybų dienos pirmoje vietoje klubinėje sklandytuvų klasėje yra vokietis Stefan Langer, antroje – kitas vokietis Julian Klemm, o trečioje – pilotas iš Naujosios Zelandijos Nicholas Oakley. Standartinėje klasėje pirmas dvi vietas užima lenkai Tomasz Hornik ir Jakub Pulawski, o trečioje vietoje – Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės narys Ignas Bitinaitis.

Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas Pociūnų aerodrome vyksta liepos 31 – rugpjūčio 13 d. Jame dalyvauja 70 sklandytojų iki 25 metų amžiaus iš 18 pasaulio valstybių. 

Čempionatas yra atviras visiems. Rugpjūčio 5 d. dienos metu vyks ekskursija po sklandytuvų gamyklą LAK ir Pociūnų aerodromą, o vakare – Pažaislio muzikos festivalio koncertas.  

Varžybas kviečiame kasdien stebėti tiesiogiai: http://jwgc.onglide.com/