Ignalinos aerodrome prasidėjo Europos ultralengvųjų orlaivių čempionatas

Rugpjūčio 10 dieną Ignalinos aerodrome prasidėjo 15-asis Europos ultralengvųjų orlaivių čempionatas. Per savaitę čia įvairiose klasėse – vienvienčių ir dviviečių lėktuvų, motoskraidyklių ir malūnsparnių – varžysis net 44 ekipažai. Savaitę truksiančio čempionato metu dalyvių laukia tikslumo ir meistriškumo reikalaujančios navigacijos užduotys ir žiūrovų labiausiai laukiamas tikslusis tūpimas. 

Renginio atidarymas - Ignalinoje

Atidarymo, vykusio Ignalinos Laisvės aikštėje, metu Lietuvos aeroklubo prezidentas Mindaugas Sinkevičius akcentavo, kad toks čempionatas yra puikus bendradarbiavimo pavyzdys.

„Komandinio darbo su Ignalinos aerodromo įkūrėju Rimvydu Maciulevičiumi rezultatai šiandien matomi pagrindinėje Ignalinos aikštėje, o artimiausiomis dienomis pasimatys ir danguje tiek svečiams iš užsienio, tiek ir patiems lietuviams”.

Už Ignalinos aerodromo įkūrimą ir plėtrą, Ignalinos ir Lietuvos vardo garsinimą R.Maciulevičiui įteikta ir Seimo nario Gintauto Kindurio padėka.

Aerodromo direktorius Vytautas Rafanavičius džiaugiasi, kad čempionate sulaukta dalyvių ir stebėtojų delegacijų iš Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Rusijos, Ukrainos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Estijos.

Varžybose taip pat dalyvauja ir 6 ekipažai iš Lietuvos: Aurimas Bezaras ir Kęstutis Jurkėnas (RGL2), Rytis Paliulis (RWL1), Dainius Galkis (RAL1), Justinas Subačius ir Arnas Malinauskas (RAL2), Vilimantas Ganušauskas (RWL1), Zigfridas Driežas ir Aidas Stankevičius (RWL2). 

Čempionato atidarymą palydėjo lėktuvų pasirodymas virš Ignalinos miesto centro – skambant muzikai žiūrovai galėjo grožėtis lėktuvų danguje piešiamomis figūromis. Čempionatas yra tikra šventė ir vietiniam jaunimui – į renginį pakviestas būrys savanorių.

Pirmieji rezultatai

Pirmuosius čempionato skrydžius Ignalinos aerodrome stebi vyriausias teisėjas Wolfgangas Lintlas, Tarptautinės aeronautikos federacijos ultralengvųjų orlaivių komisijos (CIMA) prezidentas.

„Ignalinos aerodromas yra labai čempionatui tinkanti vieta su geru tūpimo taku. Atskiro gero įvertinimo verta infrastruktūra – aerodromas yra nutolęs nuo didelių miestų. Be to, šis čempionatas yra pavyzdys kitiems dėl to, kad jam vadovauja ir jį vykdo jauna komanda“, - sako ekspertas, ultralengvųjų orlaivių varžybose besilankantis jau nuo 1989 metų.

Po pirmosios skrydžių dienos – sekmadienio – jau skelbiami ir pirmieji rezultatai visose klasėse.

  • RAL1 klasė (vienviečiai lėktuvai): 1 vieta Jiri Krajca (CZE), 2 vieta Mieczyslav Szurgot (POL), 3 vieta Vaclav Puza (CZE).
  • RAL2 klasė (dviviečiai lėktuvai): 1 vieta Yuriy Yakovlyev ir Tymofii Iakovliev (UKR), 2 vieta Marek Velat ir Anna Zichova (CZE), 3 vieta Vladislav Plaksin ir Artem Lytovchenko (UKR).
  • RWL1 klasė (vienvietės skraidyklės): 1 vieta Petr Hynek (CZE), 2 vieta Henryk Orwat (POL), 3 vieta Andrey Shchekoldin (RUS).
  • RWL2 klasė (dvivietės skraidyklės): 1 vieta Maksim Semenov ir Alfiia Semenova (RUS), 2 vieta Artūras Laukys ir Linas Bružikas (LTU), 3 vieta Matous Adam ir Vladislav Teply (CZE).
  • RGL2 klasė (malūnsparniai): Alojzy Dernbach ir Klaudia Laskowska (POL), 2 vieta Marcin Majsterek ir Dominika Jurkiewich (POL), 3 vieta Vince Ferinc ir Zsolt Dömötör (HUN).