Spalvoti oreivių skrydžiai: 27-asis Lietuvos oro balionų čempionatas

Tą gražų birželio vakarą nuo Birštono link Prienų tilto per Nemuną žydroje padangėje slenkanti margaspalvių oro balionų gausybė privertė ne vieną pašalietį galvą pakelti aukštyn. Staiga atsivėrusiam grožiui abejingų nebuvo: vieni džiaugsmingai šūkavo, kiti fotografavo, fotografavosi, darėsi asmenukes ar užsisvajoję žvilgsniu lydėjo artėjančią, tolstančią grožybę.

O balionai, kaip foto modeliai, keitė pozas,  šliaužė stogais, medžių viršūnėmis, skrosdami Nemuną taip priartėdavo prie vandens, kad atrodė tuoj ims plaukti. Nė vienas neįkrito, neužsikabino, nes juos valdė patikimos Birštone vykusio 27-ojo Lietuvos oro balionų čempionato dalyvių rankos. Dėl laurų kovojo 30 pilotų iš Lietuvos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos...

Pirmoji užduotis – Anapilin išėjusiam vadovui atminti

Maršrutas link Prienų pasirinktas neatsitiktinai. Pirmojo skrydžio pirmoji užduotis  buvo skirta Birštono oreivių klubo „Audenis“ Anapilin išėjusiam vadovui Antanui Peleckui atminti –  kuo arčiau praskristi pro žvaigždę virš jo kapo Birštono ir Prienų raj. civilinėse kapinėse Ivoniškių kaime. Užduoties nugalėtoju tapo Vytautas Rudžianskas. Beje, šiose kapinaitėse ilsisi ir vienas pirmųjų Lietuvos oreivių bei „Audenio“ klubo įkūrėjas  Juozas Valūnas.

Nugalėjo jaunimas

Čempionatas jau baigėsi. Į Birštono oreivių klubo istoriją jis įeis kaip pasižymėjęs  puikiais orais, įvykdytais visais planuotais šešiais skrydžiais, kurių metu atliktos net 31 užduotys. Varžybos buvo permainingos, pradžioje pirmavęs Tadas Gegevičius vėliau nusileido Laurynui Komžai ir tik nedidele taškų persvara nugalėjo Rokas  Kostiuškevičius. Čempionato metu geriausius rezultatus rodė antros oreiviškos kartos pilotai. Anksčiau laurus skynę  Rimas Kostiuškevičius, Robertas Komža savo pozicijas užleido sūnums (atitinkamai) Rokui ir Laurynui. Puikiai skraidė ir Mindaugo Lyčiaus sūnus Martynas, Gintaro Šurkaus dukra Ieva Šuopytė. Bene visuose Birštono renginiuose dalyvavo Lietuvos oreivystės veteranai: Gintautas Mockaitis, Mindaugas Lyčius, Romanas Mikelevičius. Jie mena ir pirmąjį 1991m. Birštone vykusią oreivių šventę. Iš birštoniečių geriausia sekėsi  „Audenio“ vadovui ir čempionato organizatoriui Žydrūnui Kazlauskui, užėmusiam tryliktą vietą. Jo mokinys Dovydas Vaitkevičius liko devynioliktas, Rita  Naujalienė – dvidešimt aštunta.

Birštone – jau trisdešimt metų 

Oro balionų renginiai Birštone jau 30 metų.  Dažniausiai vyksta kurorto šventės dienomis. Puikūs orai, gera aura, ilgametės tradicijos, tam tikri sentimentai traukia visus Lietuvos pilotus ir jie su malonumu sugrįžta pasivaržyti virš Nemuno kilpų regioninio parko. Oreiviai tiki, kad gerąją aurą palaiko į Amžinybę  išėję „Audenio“ klubo vadovai Juozas Valūnas ir Antanas Peleckas.

Čempionato direktorius, tarptautinės klasės teisėjas Eugenijus Komas, teisėjavęs ir pasaulio čempionatuose, pagarsėjo užduočių sudėtingumu, įvairove ir gausa.

Užduotys – kompiuteriuose

Kurorte Lietuvos karšto oro čempionatas vyko antrą kartą, pirmasis buvo prieš dešimtmetį. Per šį laikotarpį sportinių renginių užduotys gerokai pakito. Anksčiau pievoje būdavo patiesiami „kryžiai“, kurių link atskridę pilotai turėdavo kuo tiksliau numesti žymeklį. Pastaruoju metu viskas persikėlė į kompiuterius, skaitmeninę erdvę. Tai įvairios geometrinės figūros, į kurių erdvę įskridę pilotai turi įveikti kuo didesnius atstumus, užimti kuo didesnius plotus, atlikti kuo didesnius kampus, tuo pačiu apskaičiuodami priartėjimo laikus arba turi pataikyti į skirtingas zonas. Nenuostabu, kad kompiuterinės užduotys lengviau „įkandamos“ jaunimui,  tradicinės –  „seniams“. Čempionato direktorius, tarptautinės klasės teisėjas Eugenijus Komas, teisėjavęs ir pasaulio čempionatuose, pagarsėjo užduočių sudėtingumu, įvairove ir gausa. Kai kurių skrydžių metu pilotai turėjo atlikti iki 6 užduočių. Tai tik kurstė sportinį azartą, varžybos tapo įdomesnės. Anksčiau užduočių  būdavo mažiau...

Birštono oreivių skrydžiai – po visą pasaulį

Pastaraisiais metais „Audenio“ klubo oreiviai dalyvavo fantastiškuose renginiuose Rumunijoje, Italijoje, Meksikoje ir Saudo Arabijoje. Štai 2018 m. rugsėjo pabaigoje Rumunijoje buvo organizuojama100 oro balionų šventė, skirta Rumunijos 100-mečiui paminėti. Ji vyko garsiame senąja architektūra, įspūdingais kraštovaizdžiais ir išlikusiomis autitentiškomis tradicijomis Maramures regione Vengrijos ir Ukrainos pasienyje. Vietinių Targu Lapus regiono žmonių nuoširdumas ir geranoriškumas,  puikūs orai, nuostabūs skrydžiai paliko neišdildomą įspūdį ir norą būtinai čia sugrįžti. Spalio pradžioje oreiviai jau 10-tą kartą dalyvavo oro balionų fiestoje Pietų Italijoje, Fragneto Monforte miestelyje. Tai tarsi antrieji Birštono oreivių namai su pietų italams būdingu nuoširdžiu svetingumu ir gyvenimo ritmo ramybe. Niekas niekur ir niekada čia neskuba. Kiekvieną kartą lietuviai turi puikias galimybes arčiau prisiliesti prie vietinių papročių, istorijos. Lapkričio mėnuo įsiminė įspūdingu renginiu Leone, Meksikoje. Savo dydžiu tai trečias oro balionų renginys pasaulyje. Skrydžiams palankūs, saulėti, ramūs orai ir atgalinių krypčių gausa pasižymintys vėjai kasmet į šį renginį sukviečia kelis šimtus oreivių. Šių metų sausio pabaigoje birštoniečiai gavo unikalią galimybę aplankyti įspūdingą oro balionų renginį Saudo Arabijoje, Al- Uloje. Skrydžiai dykumoje virš natūraliai gamtoje susiformavusių uolų masyvų, kuriuose prieš tūskstančius metų buvo laidojami karališkos šeimos atstovai, oreiviams paliko neišdildomus įspūdžius. Naujos patirtys, sunkiai suvokiami vietinių gyventojų gyvenimo būdo niuansai, žavinti gamta, išskirtiniai skrydžiai traukia čia vėl sugrįžti. Šią vasarą Birštono oreiviai dar vyks į varžybas ne tik Lietuvoje, bet  Lenkijoje, Slovėnijoje. 

Klubo įkūrėjus prisiminus

Klubo įkūrėju laikomas prieniškis, sklandymo sporto meistras Juozas Valūnas. Dirbdamas Eksperimentinėje sportinės aviacijos gamykloje kupinas idėjų, nepaprastai darbštus ir kūrybingas jis pagarsėjo kaip laisvalaikiu  pasigaminęs vienvietį sraigtasparnį, draugų „Valūnsparniu“ pavadintą. Susižavėjęs oro balionų sportu J. Valūnas kartu su Rimvydu Maciulevičiumi 1988 m. kovo mėn išvažiavo į Lešną (Lenkija), išmoko skraidyti oro balionu ir pirmieji iš lietuvių gavo techniko ir oro baliono pilotų licenzijas. Oreivystės „bacila“ užkrėtęs būrį draugų, Juozas įkūrė oreivių klubą  „Audenis“, kuriam vadovavo iki pat mirties (1993 m). Tuomet klubo vairą perėmė Antanas Peleckas, oro balionais skraidyti pradėjęs1989-aisias. Kaip navigatorius ir kaip pilotas jis dalyvavo pirmuose Lietuvos čempionatuose, Europos čempionate Slovėnijoje (1994 m.), pasaulio čempionate Mičigane, JAV, (1996 m.) įvairiuose renginiuose Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. Nuo 1992 m. Birštone pradėjo organizuoti karšto oro balionų fiestas, kurios vėliau buvo skirtos  Juozo Valūno taurei laimėti. A. Paleckas sakydavo, kad skraidymas oro balionu žavi savo paslaptingumu, grožiu, didžiuliu laisvės ir ramybės pojūčiu. Mirė 2008 m. Nuo tada klubui vadovauja  Ž. Kazlauskas.
Po poros metų „Audenio“ klubui sukaks jau 30-imt metų. Pastaruoju metu jis vienija  17 oreivių, kurie į padangę kyla margaspalviais balionais „Eglė“, „Birštonas“, „LRT“ , „Vytautas“, ir „ Lituania“.