Svajonės pildosi Pociūnuose

Kauno apskrities aviacijos sporto klubas (KAASK), įsikūręs Pociūnų aerodrome džiaugiasi rekordiniu kursantų būriu – savarankiškam skrydžiui išleista net dešimt sklandytojų.

Jauniausiam tik šešiolika. Vyriausiam – per keturiasdešimt, bet klubo vyr. instruktorius Viktoras Kukčikaitis patikina, kad „seniai“ nenusileidžia jaunimui, tad metai – ne riba.

Anksčiau vis kažkas atbaidydavo, sakydavo – tai pavojinga, tai brangu, tai laiko pritrūkdavo... Pagalvojau, kada, jei ne dabar ir pasiryžau.

Aerodrome įgyvendina vaikystės svajones

Viktoras džiaugėsi, kad pirmamečius anksti pavyko išleisti savarankiškiems skrydžiams, jiems bus laiko dar ir paskrieti. Jaunųjų sklandytojų būryje ir prieniškis – 2001 m. kikbokso sporto pasaulio čempionas, Alytaus sporto ir rekreacijos centro vadovas Tomas Stupuris. Atsakingos pareigos nesutrukdė įgyvendinti vaikystės svajonės.

„Anksčiau vis kažkas atbaidydavo, sakydavo – tai pavojinga, tai brangu, tai laiko pritrūkdavo... Pagalvojau, kada, jei ne dabar ir pasiryžau. Aerodrome sutikau daug įdomių žmonių, daug išmokau. Fantastiškas mūsų instruktorius Viktoras! Žmonės kažkur važiuoja, lekia, kažko ieško. Stebuklas čia, Pociūnuose. Džiaugiuosi gyvenimu“, – optimizmu tryško Tomas.

Kai norisi tyliai ore pabūti

Vyrams nenusileidžia vienintelė dailiosios lyties atstovė odontologė Monika Zaleckytė iš Marijampolės.

„Vis dar ieškau savęs. Išmėginau daug sporto šakų. Teko su lakūnu Rolandu Kalinausku paskraidyti. Smagu, tik daug triukšmo lėktuve.  Norėjosi tyliai ore pabūti. Praeitas metais Pociūnuose vyko atvirų durų dienos. Atvažiavau ir aš su draugu. Buvo žavus skrydis, buvo tylu, gera. Dar „mirties kilpą“ pilotas susuko. Nustebau, kad su sklandytuvu taip galima vartytis. Nusprendžiau išmokti skraidyti. Pradžioje buvo baisoka, jaudulys, bet su kiekvienu skrydžiu vis drąsiau ir drąsiau. Dabar – kaip automobiliu važiuot. Tikslas – piloto licencija“, – įspūdžiais dalinosi Monika.

Po daugelio metų vėl surengtos sklandytuvais „Blanik“ taurės varžybos. Jaunieji pilotai turėjo gražiai pakilti, suskristi dailia stačiakampe „dėžute“ (skrydžio ratukas ore) ir tiksliai nusileisti ženklais pažymėtuose vartuose. 

Geriausiai sekėsi Dovydui Altukovui

Liepos 25 dieną įvyko iškilmingas varžybų uždarymas. Ant aukščiausios pakylos lipo kaunietis Dovydas Altukovas. Jam tik šešiolika, bet jau nuo pirmųjų startų jaunuolis išsiskyrė grakščiais ir tiksliais skrydžiais. Baigęs gimnaziją svajoja tapti komerciniu pilotu. Sidabro medaliu džiaugėsi keturiasdešimtmetis T. Stupuris. Bronzos medalis įteiktas KTU studentui Jonui Petrauskui. Tomas su Jonu geriausiai pasirodė ir kaip komanda. Antra vieta džiaugėsi Dovydas ir Kasparas , trečia – Monika ir Tomas Erdė.

Medalius ir prizus nugalėtojams įteikė KAASK direktorius Vytautas Sabeckis, UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ direktorius Vytautas Mačiulis ir KAASK valdybos pirmininkas Artūras Klimašauskas.

„Ačiū visiems ir mikliai į orą, laukia skriejimas“, – po apdovanojimų jaunuosius sklandytojus ragino V. Sabeckis. Antrąkart sakyti nereikėjo...