Marius Pluščauskas – Lietuvos atviros klasės sklandymo čempionas

Puikūs orai, dvylika užduočių, ilgi maršrutai ir šūsnys sveikinimų čempionui Mariui Pluščauskui, vicečempionui Gvidui Sabeckiui, bronzos medalį iškovojusiam Linui Miežlaiškiui. Štai taip baigėsi rugpjūčio 2-16 dienomis Pociūnuose vykęs Lietuvos atviros klasės sklandymo čempionatas.

Kova buvo įtempta, intriguojanti, nuo aštunto pratimo daugiakovėje turnyrinės lentelės viršūnėje įsitvirtinęs Gvidas tik paskutinę dieną nusileido Mariui.

„Jausmas nerealus! Smagu! Dieną prieš paskutinį pratimą nuo Gvido buvau atsilikęs 60 taškų. Neabejojau, kad po starto jis seks mane, nes aš jo vietoje taip būčiau daręs. Pavyko startuoti vienam, „be uodegos“. Atlikęs pusė darbo skridau kaip sugebėjau ir nugalėjau,“ – neslėpė džiaugsmo trisdešimtmetis „Boeing“ pilotas M. Pluščauskas.

Čempionas sklando nuo aštuoniolikos, už palaikymą labai dėkingas žmonai Agnei ir jai skiria pusę medalio. Ji dirba orlaivių palydove, mokosi pilotuoti  lėktuvą ir jau turi privačios pilotės licenziją. Sklandymu „neužsikrėtė“, nors Marius ją skraidino ir lygumose, ir kalnuose...

Lietuvos atviros klasės sklandymo čempionate kovėsi 28 pilotai: jauniausiam – Titui Jovaišai, kuris dar pristatomas kaip Aleksandro Jonušo proanūkis – tik šešiolika, vyriausiam – Vytautui Sabeckiui – beveik septyniasdešimt. Įvairūs ir sklandytuvai: nuo kuklių baltasparnių „Std. Jantar“ iki elegantiškų 26 metrų sparnų mosto „Nimbus 4“, „LAK 20T/26“.

Beje, tarp varžybų dalyvių net septyni – orlaivių pilotai. Į sklandymą sugrįžo ir akrobatinių skrydžių grupės „ANBO“ lakūnas Antanas Marčiukaitis. Nes tikrą skrydžio žavesį gali pajusti sklandydamas.