Pociūnuose startuoja Europos jaunimo sklandymo čempionatas

Pasaulyje siaučianti koronaviruso pandemija nesutrukdė jauniesiems Europos sklandytojams susirinkti į Europos jaunimo sklandymo čempionatą Pociūnų aerodrome. Jame rungsis kone pusšimtis pilotų, siekiančių iškovoti geriausio Europos sklandytojo titulą.

Prienų rajone įsikūrusiame Pociūnų aerodrome jau liepos 10 dieną startuos penktasis FAI Europos jaunimo sklandymo čempionatas, kuris truks dvi savaites, iki liepos 24-osios. 

Varžysis 11 šalių sklandytojai

Varžybose savo jėgas išbandys sportininkai iš 11 šalių. Didžioji dauguma sklandytojų dalyvaus klubinės klasės įskaitoje, kiek mažiau – standartinės. Populiariausiais sklandytuvais išlieka „LS-4“ klubinėje bei „LS-8“ standartinėje klasėje.

Lietuvių sklandytojai nepraleidžia progos dalyvauti bei sieks išplėšti Europos jaunimo sklandymo čempiono titulą. Mūsų šalies komandą sudaro 4 pilotai – Jokūbas Motūza, Titas Jovaiša, Laurynas Šupinys ir Ignas Bitinaitis, vadovas Karolis Mikalauskas. J. Motūza ir T. Jovaiša dalyvauja klubinėje klasėje su sklandytuvais „Jantar Standart 3“, L. Šupinys ir I. Bitinaitis varžysis standartinės klasės įskaitoje su „Discus 2a“ ir „LS-8“.

Į orą visus varžybų dalyvius ir jų baltasparnius kels patyrę pilotai išvilkėjai iš visos Lietuvos su aštuoniais lenkų gamybos lėktuvais „PZL-104 Wilga“. Aerodrome talkins gausus būrys savanorių, starto komandos narių.

Čempionato metu bus vykdomi visoms sklandymo varžyboms būdingi pratimai – greičio pratimas per punktus ir AAT užduotis (greičio pratimas per skirtas zonas, per skirtą laiką). Tam, kad varžybos būtų laikomos įvykusiomis, turi būti įvykdyti mažiausiai 4 pratimai. 

Lietuviai kovos dėl medalių

Pasiteiravus čempionato direktoriaus Vlado Motūzos, ko yra tikimasi iš Lietuvai atstovaujančių pilotų, jis teigė, jog pilotai yra kokybiškai pasiruošę. Paminėjo, kad nors vieną jų tikisi pamatyti ant prizininkų pakylos. Direktorius išskyrė jauniausią mūsų komandos narį Titą Jovaišą. Vaikinui vos 17 metų, tačiau jis jau dalyvauja nacionaliniuose ir tarptautiniuose sklandymo čempionatuose, augina patirtį.

Lietuvos sklandytojai L. Šupinys,  J. Motūza, I. Bitinaitis, T. Jovaiša

V. Motūza užsiminė ir apie COVID-19: „Tikrai pajautėme siaučiančio viruso ir karantino įtaką. Dėl apribojimų neatvyko tiek dalyvių, kiek buvo tikėtasi, taip pat negalime rengti didelės atidarymo šventės su gausiu žiūrovų būriu. Rengiant varžybinius maršrutus reikės atsižvelgti į tai, jog negalima bus kirsti Lenkijos sienos dėl pavojaus nutūpti į aikštelę, tada reikėtų testavimo arba net saviizoliacijos“.

Europos jaunimo sklandymo čempionato žiuri prezidentas – suomis Juha Silvennoinen, jam talkinantys žiuri nariai italas Aldo Cernezzi ir švedas Reno Filla. Vyriausiasis stiuartas Patrik Pauwels iš Belgijos. 

Onos Valkauskienės nuotraukos