Lenkijoje akrobatinio skraidymo pilotai sieks pasaulio čempiono titulo, tarp jų – du lietuviai

Lenkijoje prasidėjo 14-tas Pasaulio akrobatinio skraidymo standartinės kategorijos čempionatas. Varžybos, kuriose dalyvauja ir du lietuviai – Džiugas Kačanauskas ir Igoris Lobanovas – vyksta nuo liepos 29 iki rugpjūčio 7 dienos. 35 stipriausi planetos pilotai iš 9 šalių sieks medalių.

Į Torunės aerodromą kovoti dėl tiksliausiai atliekamų akrobatinio skraidymo figūrų susirinko pilotai iš Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, Prancūzijos, Rumunijos, Ukrainos, Ispanijos ir Rusijos. Mažiausios komandos – tik po du atstovus yra iš Lietuvos, Ispanijos ir Vokietijos.

Pawel Biarda nuotrauka.

Liepos 29 dieną prasidėjusios varžybos jau rikiuoja rezultatus lentelėje. Sportininkai skrido pirmąją, namuose pasiruoštą privalomąją programą. D. Kačanauskas įsitvirtino lentelės pirmame dešimtuke, užėmė 6 vietą, o I. Lobanovas – 13 vietą. 

Pirmojo pratimo pirmų trijų vietų laimėtojai – rusas Vasiliy Plotnikov, vokietis Oliver Bax ir prancūzas Vincent Andre skrido su lėktuvais „Extra 330SC“, o D. Kačanauskas lėktuvu „Su 26M“, I. Lobanovas savo neseniai įsigytu lėktuvu „XA-42“ (ir vieninteliu tokiu varžybose). 

Pakalbintas telefonu Lietuvos komandos vadovas ir treneris patyręs akrobatinio skraidymo pilotas Eltonas Meleckis sakė, kad nuotaikos yra ramios, vyrai stengsis skraidyti taip, kaip mokėsi treniruočių metu. Džiugas besiruošdamas varžyboms šiemet raižydamas padangę ore praleido 14 valandų, o Igoris viena valanda mažiau, tačiau dalį treniruočių laiko skyrė susipažinimui su savo nauju lėktuvu, apskraidydamas jį.

Nežinomas pratimas.

Antrasis pratimas – nežinomoji programa, kurią buvo galima pasirinkti iš 15 pateiktų, tačiau pasiruošimui laiko yra tik teoriškai. Lietuviai pasirinko D programą ir bandys Fortūną. 

Šiame pasaulio čempionate teisėjauja ir lietuvių duetas, tarptautinės kategorijos teisėja Violeta Gedminaitė, jai talkina Eugenijus Raubickas, jie abu kadaise patys balnojo metalinius paukščius.

Nors Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijose jau keletą metų girdisi pesimistinės kalbos apie šio sporto ateitį mūsų šalyje, galime pasidžiaugti, kad šis sportas dar neišnyko, aerodromų padangės dar girdi išskirtinį akrobatinių lėktuvų dūzgesį, o pilotai negaili laiko ir kaupia pagarbos vertą patirtį.