„Porsche 911“ varikliai suka ir propelerius - kokiame lėktuve surasime legendinio automobilio variklį?

Nesvarbu ar domitės automobiliais, ar ne, „Porsche 911“ vardą žino kiekvienas. Legendinis „Porsche“ sportinis automobilis nuo pat savo istorijos pradžios nešiojo 6 cilindrų variklį, kuris tapo neatskiriama markės tapatybės dalimi. Bet ar žinojote, kad „Porsche“ vieną iš savo 6 cilindrų variklių padovanojo ir lėktuvams?

„Porsche 911“ pasirodė dar 1963 metais. Nedidelis sportinis automobilis iš pat pradžių atrodė kaip unikali staigmena. Neįmanoma nuslėpti ir jo ryšių su „Volkswagen“, kurį taip pat kūrė Porsche šeimos inžinieriai. 911, atrodo, amžiams pavergė automobilių entuziastų širdis ne tik savo dinaminėmis savybėmis, bet ir unikalia variklio konfigūracija.\

Klasikinio „Porsche 911“ variklis buvo aušinamas oru. Jis, kaip ir dabar, buvo montuojamas už galinės ašies. Iki šiol tai nėra populiarus sprendimas - sportinių automobilių varikliai montuojami viduryje arba priekyje. Dinaminiu požiūriu variklio montavimas už galinės ašies yra prastas sprendimas, dėl kurio senieji 911 posūkiuose dažnai norėjo apsisukti prieš savininko valią. Kita vertus, tokia neįprasta konfigūracija turėjo ir privalumų - varanti galinė ašis buvo stipriau apkrauta, todėl vairuotojas galėjo pasidžiaugti geresniu sukibimu tiesiosiose.

1976-ųjų „Porsche 911“. (Wikimedia)

Tie senieji oru aušinami 6 cilindrų varikliai buvo tokia stipri „Porsche“ įvaizdžio dalis, kad kai jų galiausiai buvo atsisakyta, markės gerbėjai buvo stipriai nusivylę. Iki šiol „Porsche“ mėgėjų šventėse išgirsite kalbas apie „tikrus“ ir „netikrus“ 911 modelius, kuriuos skiria tik aušinimo skystis. Kita vertus, tie oru aušinami varikliai iš tikrųjų buvo geri - prastų lėktuvuose nemontuoja.

„Porsche“ varikliai lėktuvuose

Iš tikrųjų, oru aušinami „Porsche“ varikliai lėktuvuose buvo matomi jau kurį laiką. Dar šeštajame dešimtmetyje lėktuvų gamintojai atkreipė dėmesį į mažus keturių cilindrų „Porsche 356“ variklius. Šie oru aušinami agregatai buvo kompaktiški, lengvi ir patikimi, todėl kartais ir būdavo apgyvendinami lėktuvuose. Tačiau tai nebuvo tik savadarbiai entuziastų sukurti orlaiviai - rimtesni lėktuvų gamintojai taip pat ėmė domėtis automobiliniais „Porsche“ varikliais.

„Porsche“ netruko pastebėti savo variklių mažuose lėktuvuose. O kaip galėjo nepastebėti? Pritrūkę informacijos orlaivių kūrėjai patys kreipdavosi į „Porsche“ prašydami patarimų, detalių ar net profesionalios mechanikų pagalvos. Taigi, pastebėjusi naujas verslo galimybes, „Porsche“ kompanija ėmė specialiai lėktuvams ruošti savo keturių cilindrų oru aušinamus variklius.

„Porsche 356“ - šių automobilių varikliai surasdavo kelius ir į lėktuvus. (Charles01, Wikimedia)

Tiesa, šia veikla „Porsche“ neužsiėmė labai ilgai. Mažų lėktuvų rinka nebuvo pakankamai didelė, kad kompanijai apsimokėtų specialiai jai gaminti variklius. „Porsche“ ir toliau tiekė detales ir techninę pagalbą, bet gilyn į šį verslą nesileido. Bent jau iki 1981 metų, kuomet nustebino rinką pasiūlydama savo galingą 6 cilindrų oru aušinamą variklį iš „Porsche 911“.

„Porsche“ - pažangiausių lėktuvų variklių gamintojas

3,2 litrų 6 cilindrų variklis PFM 3200 buvo gerokai pranašesnis už tuo metu rinkoje buvusius konkurentus. Ši jėgainė išvystė maždaug 210 arklio galių, tačiau sumontavus turbokompresorių šis rodiklis pakilo iki 240 ag.

Automobilinis variklis sukosi kiek per greitai, todėl buvo panaudotas reduktorius. „Porsche“ taip pat pakeitė degalų tiekimo linijas, tepimo sistemą ir viską pritaikė aštriems judesiams ore. PFM 3200 netgi turėjo įpurškimo sistemą, kuri automatiškai prisitaikydavo prie su aukščiu susijusių pokyčių.

PFM 3200 variklis lėktuve. (YSSYguy, Wikimedia)

„Porsche“ į rinką žengė drąsiai ir šis sprendimas, kuris nustebino automobilių pramonę, aviacijos pasaulyje buvo sutiktas su džiaugsmu. PFM 3200 varikliai nebuvo pigūs (juk jie buvo iš paties 911), tačiau lėktuvų gamintojai buvo įsitikinę, kad jie bus labai patikimi.

„Porsche“ jėgainės surado kelius į daugybė lėktuvų - „Extra 330“, „Mooney M20L PFM“, „Socata TB-16“, „Robin DR400“, „Ruschmeyer MF-85“, „Cessna 172“, „Colani Cormoran“ (šis niekada nebuvo užbaigtas) ir dar kelis modelius. Tiesa, tik M20L su PFM 3200 pasiekė serijinę gamybą, visi kiti orlaiviai tik išbandė „Porsche“ variklį.

Tik 40 „Mooney M20L PFM“ lėktuvų buvo pagaminta. Iš viso M20L gamybos apimtys perkopė 11 tūkstančių orlaivių, todėl akivaizdu, kad žymaus vaidmens „Porsche“ variklis šio modelio istorijoje nesuvaidino.

Nors susidomėjimo tikrai būta, „Porsche“ ir šįkart šiame segmente ilgiau neužsibuvo - iš aviacinių variklių rinkos sportinių automobilių gamintojas pasitraukė jau 1985 metais. Priežastis - noras susikoncentruoti į pelningesnę veiklos sritį - sportinius automobilius. Juolab, kad susidomėjimas PFM 3200 varikliais buvo didesnis nei tikrieji pardavimai.

Įdomu tai, kad „Porsche“ labai ilgą laiką vis tiek tiekė detales ir techninę pagalbą savo aviaciniams varikliams. Tik 2007 metais automobilių gamintojas informavo JAV Federalinę aviacijos administraciją, kad toliau šių variklių nebeaptarnaus. 2009 metais FAA informaco lėktuvų su PFM 3200 varikliais savininkus, kad, nors „Porsche“ jų ir nebeaptarnaus, jie ir toliau gali būti naudojami tol, kol atitiks techninius reikalavimus. „Porsche“ specialiai lėktuvams jau nebetiekia atsarginių dalių, bet kai kurias galima pasiskolinti iš laikmečio automobilių. Kita vertus, dabar aktyvių lėktuvų su PFM 3200 varikliais yra labai mažai - jie dažniau sutinkami muziejuose.