Kęstučiui Aurylai atminti

2020 m. rugpjūčio 12 d. mirė žinomas Lietuvos aviacijos veikėjas Kęstutis Auryla. Aviatoriaus, vadovo ir žmogaus kelias nutrūko netikėtai – jam ėjo 71-ieji.

Kęstutis Auryla gimė 1950 m. gegužės 17 d. Alytaus rajone, Ryliškių kaime. Save laikęs tikru dzūku, visada pagarbiai ir jautriai kalbėjo apie gimtinės bei šeimos svarbą. Šias vertybes puoselėjo ir visą savo gyvenimą.

Jaunystėje skrydžio laisvės paviliotas, nedvejodamas pasirinko aviatoriaus karjerą, kuri tęsėsi daugiau kaip 40 metų.

Pirmoji profesinė pažintis su aviacija įvyko 1970 m. Sasovo civilinės aviacijos skraidymo mokykloje, kurią baigė 1972  metais. 1987–1993  metais studijavo Kauno technologijos universiteto Vadybos fakultete ir įgijo inžinieriaus specialybę.

Aviatoriaus karjerą K. Auryla pradėjo 1972 m. Kauno jungtiniame aviacijos būryje lėktuvo „AN-2“ antruoju pilotu, vėliau ten pat skraidė lėktuvo vadu. 1977 m. paskirtas eskadrilės vado pavaduotoju ir daugiau kaip dešimtmetį, nuo 1979 iki 1991 metų, vadovavo eskadrilei būdamas jos vadu. 

Sasovo civilinės aviacijos skraidymo mokyklos žinios, sukaupta patirtis ir 1993 metais įgytas universitetinis vadybininko išsilavinimas pravertė K. Aurylai sėkmingai tęsiant veiklą valstybinėje įmonėje „Aviakompanija Lietuva“, kurioje 1992–1998 metais jis ėjo generalinio direktoriaus pareigas.

1998 m. K. Auryla buvo paskirtas valstybės įmonės LR civilinės aviacijos direkcija generaliniu direktoriumi. Čia jis darbavosi iki 2000-ųjų, 2000-2001 metais vadovavo AB „Lietuvos avialinijos“.

Nuo 2002 iki 2014 metų K.Auryla ėjo Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pareigas.

Puikus aviacijos srities išmanymas, vadovo talentas, reiklumas ir strateginis mąstymas, ilgametė bei unikali patirtis padėjo K. Aurylai sėkmingai stiprinti Lietuvos civilinę aviaciją, tobulinti jos struktūrą ir formuoti nepriklausomos Lietuvos oro transporto įvaizdį. 

Kęstučio Aurylos atsakingas požiūris į Lietuvos civilinę aviaciją, jautri bei poetiška siela, vidinė inteligencija liks ir kolegų, bendražygių bei draugų atmintyje.

Kęstutis Auryla palaidotas Karmėlavos kapinėse.

Buvo be galo gera klausytis tiek daug ir tokių nuoširdžių ir šiltų žodžių apie jį, ir žinoti, kad jis paliko žymę ne vieno žmogaus gyvenime. 

„Mūsų šeimos vardu norėjau padėkoti visiems iš aviacijos bendruomenės, prisiminusiems mano tėtį Kęstutį Aurylą ir parėmusiems mus šiuo sunkiu metu.

Buvo be galo gera klausytis tiek daug ir tokių nuoširdžių ir šiltų žodžių apie jį, ir žinoti, kad jis paliko žymę ne vieno žmogaus gyvenime." – Kristina Aurylaitė.