Balandžio mėnesio kosmoso rekordai ir mįslinga kosminė šiukšlė

Du tūkstančiai dvidešimt pirmųjų metų balandžio mėnuo taps istoriniu ir rekordiniu kosmoso tyrinėjimų mėnesiu. 

Balandžio 12 dieną sukako 60 metų nuo pirmojo pakilusio į kosmosą žmogaus – Jurijaus Gagarino – skrydžio. Šiai datai paminėti Rusijos kosmoso agentūra balandžio 9 dieną iš Baikonūro kosmodromo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) pasiuntė kapsulę „Sojuz MS-18 „Y.A.Gagarin“ su 2 Rusijos kosmonautais bei 1 JAV astronautu. 

Tą pačią dieną rekordiškai greitai (per 3,5 val.) kapsulė atskrido iki TKS ir atskridusi įgula prisijungė prie čia jau dirbančių kolegų. Taip buvo pasiektas vienu metu TKS dirbančių specialistų rekordui prilygstantis skaičius – 10 kosmonautų ir astronautų. Jie kartu dirbo iki balandžio 17 dienos, kol iš TKS su kapsule „Sojuz MS-17“ atgal į Žemę buvo gražinti 2 Rusijos kosmonautai ir 1 JAV astronautė. Tuomet TKS liko dirbti 7 specialistai: 3 atskridę balandžio 9 dieną, ir JAV privačiai kompanijai „Space X“ priklausančios „Crew-1“ įgulos 4 nariai, dirbantys TKS nuo 2020 lapkričio 17 dienos. 

Balandžio 23 dieną iš Floridoje esančio kosmodromo su raketa „Falcon 9“ link TKS buvo pasiųsta „Space X“ priklausanti „Crew-2“ kapsulė su 2 JAV astronautais, 1 Japonijos astronautu ir 1 EKA (Prancūzijos) astronautu. 

TKS vienu metu dirbo 11 „kosmoso darbuotojų“

Šioje žmonių pilotuojamoje misijoje buvo įvykdytas didžiulis technologinis pasiekimas – raketos „Falcon 9“ iškėlimui buvo panaudota jau kartą skridusi pirmoji pakopa, o astronautus atskraidinusi kapsulė „Crew-1“ jau kartą buvo atskraidinta iki TKS (be įgulos) kaip testuojama kapsulė „Demo-2“. 

Kai balandžio 24 dieną prie jau dirbančių 7 TKS specialistų prisijungė naujai atskridę 4 astronautai vienu metu TKS dirbančių specialistų skaičius išaugo iki vienuolikos. Tai antras rezultatas kosmoso istorijoje, tik 2014 metais TKS dirbo net 13 astronautų ir kosmonautų.

Norint apnakvydinti 11 „kosmoso darbuotojų“ pirmą kartą teko tiesiog stotyje „pagaminti“ vieną papildomą miegui skirtą vietą.

NASA nuotrauka.

4 dienas kartu dirbsiančio didžiulio kosminės stoties kolektyvo dalyviai yra 6 amerikiečiai (Šenon Volker, Viktoras Gloveris, Maikas Hopkinsas, Markas Vande Hei, Meganė MakArtur, Šeinas Kimbrou), 2 rusai (Olegas Novickis, Piotras Dubrovas), 2 japonai (Soičis Nogučis, Akichido Hošidė) ir prancūzas Tomas Peskuetas).

Balandžio 28 dieną TKS specialistų skaičius vėl sumažės, nes atgal į Žemę su kapsule „Crew-1“ bus gražinami 4 įgulos nariai. TKS maždaug pusei metų liks darbuotis 7 kosmosnautai ir astronautai.

Incidentas – kosminė šiukšlė kėlė pavojų

Balandžio 23 dieną pirmą kartą realiame laike nenumatytai įvyko tiesioginė kosminių šiukšlių praskriejusių šalia astronautų kapsulės transliacija. Situacija buvo rimta, iš „Space X“ skrydžių valdymo centro astronautai buvo perspėti apie artėjantį pavojų, jiems buvo liepta užsivilkti skafandrus, nuleisti galvos šalmų gaubtus žemyn. Išties buvo laukiama avarijos (angl. conjunction). Nuo starto pradžios buvo praėję 12 minučių ir 20 sekundžių, kuomet pro susidariusį tarpą tarp kapsulės ir atsiskyrusios antrosios raketos „Falcon 9“ pakopos netikėtai praskriejo kosminė šiukšlė.

NASA nuotrauka

Kapsulės ir pakopos atsijungimo metu astronautų įgulos kapsulė buvo 200 km aukštyje ir 26998 km/val. greičiu skriejo virš Atlanto vandenyno šalia Kanadai priklausančios Niufaundlendo salos. Iš internete saugomų vaizdo įrašų galima daryti įvairias prielaidas apie šiukšlės formą ir matmenis, skrydžio kryptį ir greitį. 

Praėjus parai apie įvykusį incidentą buvo paskelbta tik internetiniame „New York Times“ laikraštyje ir pateikta informacija portale Space.com. Kol kas jokiame internetiniame portale nėra tikslesnių samprotavimų apie šiukšlę (šiukšles).  

Konkursas skaitytojams

„Aviacijos pasaulis“ skaitytojams siūlo panagrinėti, kas ta mįslinga kosmoso šiukšlė.

Iš pridėtos NASA videomedžiagos ir žemiau pateiktų nuorodų skaitytojai galėtų pabandyti patikrinti, ar nors vienas iš šiuo metu 13000 nefunkcionuojančių kosminių palydovų galėtų būti toji mįslingoji kosminė šiukšlė.

https://maps.esri.com/rc/sat2/index.html#
https://www.n2yo.com/
https://space.skyrocket.de/

Galimai tiksliausio atsakymo autoriaus laukia AP prizas – lietuvių kilmės kosmonauto Aleksejo Jelisejevo knyga „Gyvenimas – lašas jūroje“.