Dar du lietuviški palydovai sėkmingai iškelti į kosmosą

Balandžio 1 dieną, Indijos raketa PSLV-C45 į kosmosą iškėlė du Lietuvoje pagamintus kosminius palydovus – „BlueWalker 1“ ir „M6P“. Juos pagamino ir misijos metu valdys lietuvių bendrovė „NanoAvionics“.

Palydovų tikslas – įmonių „AST & Science“ ir „SpaceWorks“ iš JAV bei „Lacuna“ iš Didžiosios Britanijos technologijų išbandymas kosmose.

Naujieji palydovai yra gerokai didesni už anksčiau į orbitą pakeltus kosminius palydovus jų dydis – 6 „unitai“ (pirmasis lietuviškas palydovas buvo maždaug 6 kartus mažesnis).

Indijos ministras pirmininkas Chowkidar Narendra Modi pasveikino Lietuvą savo „Twitter" paskyroje: „Sveikinimai mokslininkams su sėkmingu „PSLV-C45“ raketos paleidimu, kuri iškėlė mūsų EMISAT palydovą ir 28 palydovus iš 4 šalių (JAV, Šveicarijos, Lietuvos ir Ispanijos) į jų numatytas orbitas."

Iš viso raketa „PSLV-C45“ pakėlė 29 palydovus, iš kurių 24 amerikiečių, 2 lietuvių ir po 1 Indijos, Šveicarijos ir Ispanijos. 20 palydovų padės stebėti planetos būklę, o kiti skirti išbandyti ryšio, daiktų interneto ir komunikacijos technologijas.

Nanopalydovai skries maždaug 504 km poliarinėje orbitoje. Tai tokia orbita, kurioje esantis dirbtinis palydovas kiekvienu apsisukimu praskrieja virš arba netoli abiejų astronominio objekto ašigalių. Tokios orbitos plokštumos posvyris pusiaujo atžvilgiu lygus arba artimas 90°.