2019 m. LAK biudžeto dalybos: labiausiai nusivylė akrobatinio skraidymo federacija

Šią savaitę Lietuvos aeroklubo (LAK) taryba padalino 164 800 Eur valstybės biudžeto lėšų dalį 2019 metų didelio meistriškumo sporto programoms vykdyti.

Tarybos nariai pagal Lietuvos aeroklubo sukurtą formulę paskirstė gaunamas lėšas visoms aviacijos sporto federacijoms. Svarbiausi, lemiantys faktoriai yra sporto šakos brangumas, pasiekti sportiniai rezultatai ir masiškumas. LAK statistika byloja, kad šiuo metu FAI 1 kategorijos sportininkų skaičius yra 311.

Nebuvo labai patenkintų dalybomis, kaip ir labai nusivylusių, išskyrus Lietuvos akrobatinio skraidymo federaciją.

Brangiausia sporto šaka yra akrobatinis skraidymas. Tačiau šiai federacijai atseikėta gerokai mažiau nei pernai – 4 713 eurų, nes ji mažiausiai masiška ir praėjusiais metais negalėjo pasidžiaugti medaliais. Daugiausiai lėšų skirta Lietuvos sklandymo federacijai – 25 609 eurai. Kitos federacijos gavo lėšų: aviamodelių sporto federacija – 19 685 Eur, oreivių federacija – 16 364 Eur, skraidyklių ir parasparnių sporto federacija – 11 179 Eur, bendrosios aviacijos sporto federacija – 7 412 Eur, parašiutų sporto federacija – 7 128 Eur, ultralengvųjų orlaivių sporto federacija – 4 764 Eur ir papildomai Europos ultralengvųjų orlaivių sporto čempionatui, vyksiančiam Ignalinos aerodrome skirta – 8 689 Eur. Aviakonstruktorių ir vaikų sklandymo federacijoms skirta po 2 700 Eur, senovinių orlaivių asociacijai skirta 1 800 Eur, aviacijos veteranų sąjungai – 1 350 Eur. LAK administravimo išlaidoms skirta 50 708 Eur.

LAK prezidentas Mindaugas Sinkevičius trumpai pakomentavo lėšų dalybas: „Taryba posėdyje lėšų skirstymą svarstė ilgai, tačiau rekordo nesumušėme, tarybos nariai prisimena ir ilgesnes dalybas. Nebuvo labai patenkintų dalybomis, kaip ir labai nusivylusių, išskyrus Lietuvos akrobatinio skraidymo federaciją. Jai skirta tikrai labai maža pinigų suma, tad reikėtų ieškoti papildomų lėšų, galvoti, kaip padėti šiai sporto šakai“. 

Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidentas Eltonas Meleckis svarsto, kad akrobatinio skraidymo sporto šakai, kuri yra labai brangi, reikėtų daryti išimtį skiriant finansavimą.

„Mes niekada nepasieksime didelio masiškumo, o sporto šaka yra pati brangiausia. Į varžybas nuvykti mes galime, tačiau dėl brangios sporto šakos sunkiausia yra pasiruošti varžyboms, nes reikia kuo daugiau skraidyti, o mes sukame galvas dėl keletos skrydžių valandų. Auginame vieną kitą naują talentą, tačiau jų ūpas gali dingti. Lietuvos akrobatinio skraidymo mokykla yra stipri ir vertinama pasaulyje, ir galėtume siekti geresnių rezultatų, bet reikalai tik prastėja dėl finansavimo skurdumo“.

Manto Jankaus nuotraukos