Ignalinos aerodrome – čempionatų vasara: pasibaigė Lietuvos – ruošiasi Europos

Vasaros pirmąją dieną Ignalinos aerodromas atgijo naujam sportiniam sezonui. Ultralengvųjų orlaivių pilotai varžėsi dėl Lietuvos čempionato medalių, o rugpjūtį ežerų apsuptame aerodrome pilotai iš daugelio šalių kovos dėl senojo žemyno čempionų titulų.

Birželio pirmoji Ignalinos aerodrome saulėtai pasitiko norinčiuosius sezono pradžioje pasivaržyti padangių maršrutuose. Varžybų metu buvo atliktos dvi rungtys – navigacinė (170 km) ir tikslaus tupdymo.

Skraidyklių pilotai skrido 42 kilometrais trumpesnį nei lėktuvų pilotams skirtą atstumą, t. y. 128 kilometrus.

Geriausi rezultatai – šilutiškių

Geriausiai užduotis atliko pilotai iš Šilutės aeroklubo – Justinas Subačius ir Arnas Malinauskas (surinkta 1300 taškų), antroji vieta atiteko radviliškiečiui Dainiui Galkiui (901 tšk.), trečią vietą užėmė Kupiškio aeroklubo vyrai Laurynas Griauzdė ir Evaldas Baltmiškis (816 tšk.). 

Atskiroje įskaitoje dalyvavo vienas malūnsparnio ekipažas – Rojūnų aerodromo savininkas pilotas Aurimas Bezaras ir kaunietis Kęstutis Jurkėnas, ir, nors jie buvo vieninteliai varžovai patys sau, organizatoriai jiems taip pat skyrė medalius, taip palaikydami jų entuziazmą ir norėdami pritraukti kitąmet daugiau dalyvių.

Skraidyklių pilotai skrido 42 kilometrais trumpesnį nei lėktuvų pilotams skirtą atstumą, t. y. 128 kilometrus. Pirmąją vietą pelnė kaunietis Vilimantas Ganusauskas, antrąją vietą Kauno skraidūnų klubo narys vilnietis Rytis Paliulis, trečiosios vietos laimėtojai – uteniškiai tėvas ir sūnus Albertas ir Vydas Guobužai. Dar vienas duetas – Ignalinos krašto pilotai Nerijus Adamavičius ir Raimondas Žievys užėmė ketvirtąją vietą.

Varžybų direktorius pilotas Vytautas Rafanavičius patikino, kad varžyboms buvo tinkamai pasiruošta, jos vyko sklandžiai ir saugiai. Varžybų vyriausiuoju teisėju tapo Ultralengvųjų orlaivių pilotų federacijos prezidentas pilotas Povilas Kalinauskas.

Varžybose dalyvavo 10 orlaivių, dar tiek pat orlaivių pilotų atskrido pažiūrėti ir pabendrauti.

Čempionatas sulaukė garbingų svečių iš Ukrainos – du „Aeroprakt“ lėktuvai atskrido vedami žymaus aviakonstruktoriaus Jurijaus Jakovlevo.

Svečiai iš Ukrainos ir Vengrijos

Čempionatas sulaukė garbingų svečių iš Ukrainos – du „Aeroprakt“ lėktuvai atskrido vedami žymaus aviakonstruktoriaus Jurijaus Jakovlevo. Abu ekipažai dalyvavo varžybose svečių teisėmis, ruošdamiesi Europos ultralengvųjų orlaivių čempionatui, kuris vyks Ignalinos aerodrome rugpjūtį. Ir nors ukrainiečių taškai buvo skaičiuojami taip pat, galutinėje Lietuvos ULO čempionato rezultatų lentelėje buvo fiksuojamos tik lietuvių pavardės, nes čempionatas nebuvo skelbiamas atviru.

J. Jakovlevas yra Kijeve įsikūrusios gamyklos „Aeroprakt“ savininkas ir vyriausiasis konstruktorius, galintis pasigirti sėkminga ultralengvųjų lėktuvų gamyba ir pardavimais. Daugiau kaip 1200 „Aeroprakt“ įvairių modifikacijų lėktuvų skraido daugelyje šalių ir užsitarnavo patikimų lėktuvų vardą, net 29 šalyse veikia gamyklos atstovai.

Dar du svečiai į Ignalinos aerodromą atvyko iš Vengrijos, kur prieš dvejus metus vyko Europos ULO čempionatas. Du FAI sporto pareigūnai Vince Ferinc ir Krisztian Dolhai tapo Lietuvos varžybų stebėtojais, vertinančiais, ar Ignalinos aerodromas yra pasiruošęs organizuoti Europos ULO čempionatą. Vince Ferinc talkino lietuviams skaičiuojant varžybų taškus.

Pilotams varžybos padeda tobulėti

Lietuvos čempionatas tapo gražiu sportiniu startu prieš ilgą skraidymų sezoną. Pilotai, dalyvaujantys varžybose, visi kaip vienas teigia ir kartoja, kad verta dalyvauti varžybose, prisiminti visus įgūdžius ir juos tobulinti. Varžybų direktorius V. Rafanavičius džiaugėsi, kad užsienio svečiai pagyrė žemėlapių kokybę – jie tikslūs ir detalūs. Pilotas Laurynas Griauzdė, aktyviai dalyvaujantis įvairiose varžybose, sakė, kad jam nauja buvo leistis su išjungtu lėktuvo varikliu. 

„Maršrutas nebuvo labai lengvas, mums kažkaip nesisekė pataikyti į užduotą oro koridorių, skridome tiksliai, bet... šalia pažymėto maršruto, vis dar sprendžiame šį rebusą ir pasibaigus varžyboms. Man buvo nauja, net savotiškas iššūkis – tupdyti lėktuvą su išjungtu varikliu. Pirmą kartą praskridome pažymėtą deką (vietą), kurioje reikia paliesti ratais žemę, antrą kartą nepriskridome, o trečiu nusileidimu buvome tikslūs, tai jeigu dar būtų galimybė kartoti ir kartoti, sektųsi dar geriau... Norėčiau paraginti ir kitus pilotus aktyviau dalyvauti varžybose, nes tai yra galimybė tobulėti ir atnaujinti savo įgūdžius, neatbukti“, – sakė L. Griauzdė.

Telkia pajėgas Europos čempionatui

Ignalinos aerodromas nežada ramiai laukti Europos ULO čempionato, ruošiasi rugpjūtį priimti daug lėktuvų,  telkia pagalbon savanorius, o liepos mėnesį planuoja surengti varžybas Ignalinos mero taurei laimėti.

Įprastai Europos čempionatuose dalyvauja kelios dešimtys orlaivių, planuojama sulaukti dalyvių iš 15 šalių. Bus varžomasi dėl medalių šiose klasėse: vienviečiai ir dviviečiai lėktuvai, skraidyklės, malūnsparniai. Ruošiama apie 15 rungčių – navigacinės, tikslumo ir ekonomijos.

Norintys prisidėti prie Europos ultralengvųjų orlaivių čempionato organizavimo Ignalinos aerodrome gali kreiptis į čempionato organizatorius: el. p. savanoriai@emc2019.net, http://www.emc2019.net