Lietuvos aeroklubo prezidente pirmą kartą tapo moteris

Pirmą kartą Lietuvos aeroklubo istorijoje prezidente išrinkta moteris. LAK konferencijoje gegužės 30 dieną Alytaus aerodrome ja tapo Eglė Paužuolienė. Verčiamas naujas istorijos puslapis.

Šį kartą LAK konferencija vyko itin neįprastomis viruso COVID pandemijos paskelbto karantino sąlygomis – į Alytaus aerodromą LAK nariai rinkosi lėktuvais, automobiliais, o pati konferencija vyko neišlipant iš transporto priemonių. Tačiau tai nesukliudė daugiau kaip šimtui aviacijos sporto bendruomenės atstovų sklandžiai pravesti ataskaitinę rinkiminę konferenciją. Plojimai buvo išreiškiami automobilių valytuvų, signalų, šviesų pagalba. Balsavimas vyko per automobilio langus iškišant balsavimo lapelius.

Tradiciškai konferencijoje buvo pagerbti geriausi aviacijos sportininkai. LAK prezidentas Mindaugas Sinkevičius perskaitė darbų ataskaitą ir estafetę perdavė naujajai prezidentei, padėkodamas ir kitiems dviems pretendentams į LAK prezidento postą – Romualdui Gėgžnui ir Alfredui Lankauskui.

Dėkoju visiems už pasitikėjimą avansu. Kibsiu į darbus jau rytoj“, – sakė LAK prezidentė.

Darbus pradės nuo degančių klausimų

Pakalbinta po konferencijos naujoji LAK prezidentė E. Paužuolienė neslėpė džiaugsmo ir netikėtumo jausmo. 

„Tikėjausi, bet... nesitikėjau. Galvojau, bus intensyvesnė kova, bet jau pirmo turo metu paaiškėjo, kad turiu balsų daugumą. Dėkoju visiems už pasitikėjimą avansu. Kibsiu į darbus jau rytoj“, – sakė LAK prezidentė.

33 metų E. Paužuolienė dirba LR Aplinkos ministerijoje Teisės ir personalo skyriaus patarėja, yra baigusi M. Romerio universitetą. Jos vyras Donatas Paužuolis yra radijo bangomis valdomų lėktuvų modelių (F3P) pasaulio čempionas, aktyvus aviacijos sportininkas.

Paklausta, kaip derins darbą ir visuomeninę veiklą, Eglė atsakė, kad mėgsta skrupulingai planuoti laiką ir jai tai yra įprasta. Šeima augina 2,5 metų dukrytę Gabrielę. „Naujų pareigų vykdymui skirsiu vieną savaitės dieną bei valandas po darbo, savaitgalius. Dukra lanko darželį, bet, žinoma,  „įdarbinsiu“ visą šeimą LAK labui“, – pajuokavo E. Paužuolienė.

Į tradicinį klausimą, nuo ko pradės naują veiklą, moteris atsakė, kad nori greitai perprasti, kokie klausimai yra degantys, patys svarbiausi, tačiau ketina skirti visiems be išimties klausimams dėmesio.

„Dėl karantino aviacijos sportas šiemet bus kiek apmiręs, nes nevyks tarptautinės varžybos, todėl skirsime daugiau dėmesio lietuviškojo aviacijos sporto reikalams ir turėsime laiko pasiruošti aktyvesniam kitų metų tvarkaraščiui“, – štai tokios pagrindinės LAK prezidentės mintys.

LAK konferencija kasmet iškilmingai apdovanoja geriausius aviacijos sportininkus. Prezidento įsakymu už įvairius 2019 metų pasiekimus pagerbta 18 asmenų.

Pagerbė aviacijos sportininkus

LAK konferencija kasmet iškilmingai apdovanoja geriausius aviacijos sportininkus. Prezidento įsakymu už įvairius 2019 metų pasiekimus pagerbta 18 asmenų. 

Rekordininkų medaliai įteikti Sauliui Guobužui ir Robertui Pesliakui. Saulius 2019 m. gegužės 8 d. skrisdamas varžybose skraidykle pasiekė Lietuvos rekordą kategorijoje „greitis skrendant 200 km trikampį“ (pasiektas 24,7 km per valandą greitis). Robertas rugpjūčio 17 d. parasparnių varžybų metu buvo pagerintas Lietuvos rekordas kategorijoje „nuskristas nuotolis trikampyje“ (nuskrido 109,4 km).

LAK III laipsnio garbės ženklais pagerbti: Laurynas Komža (2019 m. Europos karšto oro balionų čempionato 2 vietos laimėtojas); Romualdas Zaranka (už svarų indėlį plėtojant aviamodelių sportą); aviakonstruktoriai Ramūnas Jurkštas, Aleksandr Chorunžyj, Edmundas Žylius, Mykolas Zubriakovas; Vytautas Gustaitis (už didžiausią parašiutininko ore išskleistą vėliavą (Lietuvos rekordas); Jonas Šikšnelis už dalyvavimą rekordiniame parašiutininkų šuolyje ir ilgametį Lietuvos vardo garsinimą; Genutė Slavinskienė – už ilgametę aktyvią veiklą Lietuvos aeroklube ir Lietuvos aviacijos veteranų sąjungoje.

LAK II laipsnio garbės ženklai už ilgametę aktyvią veiklą Lietuvos aeroklube ir Lietuvos aviacijos veteranų sąjungoje įteikti Elenai Algimantai Kryžanauskienei ir Irenai Jacevičienei.

LAK I laipsnio garbės ženklais pagerbti: Violeta Gedminaitė (už vaisingą veiklą Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos taryboje), Vladas Motūza (už nuopelnus sklandymo sportui), Rolandas Mackus už svarų indėlį plėtojant aviamodelių sportą, Alvydas Danilaitis už rekordinio parašiutininkų šuolio organizavimą.

LAK medalis įteiktas Eltonui Meleckiui už ilgametę aktyvią veiklą  akrobatinio skraidymo sporte.

Mindaugui Sinkevičiui, baigusiam LAK aeroklubo prezidento kadenciją, buvo įteiktas LAK I laipsnio garbės ženklas.