Naujasis direktorius Aviacijos muziejų ketina paversti svajonių vieta

Lietuvos aviacijos muziejui nuo balandžio 17 dienos vadovauja direktorius Mindaugas Kavaliauskas, dar kovo mėnesį laimėjęs skelbtą konkursą. AP trumpai pakalbino muziejaus vadovą.

Pirmoji naujojo direktoriaus darbo diena išsiskyrė tuo, kad aviacijos istoriją sergėjančioje įstaigoje muziejaus darbuotojams jį pristatė Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius, linkėdamas paversti muziejų gerai žinomu Lietuvos kultūros tašku.

Mindaugas Kavaliauskas kauniečiams yra puikiai pažįstamas kaip meno vadybininkas, fotografas, vadovavęs tarptautiniam fotografijos meno festivaliui „Kaunas Photo“. Stojęs prie muziejaus šturvalo, M. Kavaliauskas yra kupinas ryžto pritaikyti vadybos žinias, kad muziejuje būtų dar daugiau gyvumo, daugiau lankytojų, daugiau renginių. O kol kas jis susipažįsta su darbuotojais bei muziejaus realijomis.

Mindaugas Kavaliauskas

„Kai kurie dalykai keisis įstaigos viduje, o kai kurie matysis ir išoriškai. Tai nebus revoliucija, bet turiu savo viziją, kuriai reikės laiko ir pokyčių. Muziejus gali ne tik Lietuvos aviacijos inžinerijos žinias edukuoti, o tapti platesniu kultūros židiniu, židiniu naujoms svajonėms“, – sakė M. Kavaliauskas.

Muziejaus direktorius prisipažįsta, kad vaikystėje statė aviamodelius, ir patikino, kad inžinerinio pobūdžio svajonės yra būdingos visiems, tik vieni tas svajones realizuoja aviacijoje, kiti mene, treti kelionėse, o visa tai jungia asociatyvinė nostalgijos forma. Muziejus, pasak pašnekovo, turi traukti it magnetas šiuolaikiniais būdais, tiesiogine ar perkeltine prasme jungiant ne tik materialią, daiktišką, istorinę objektų pusę, bet ir skrydžio, svajonių idėjas, svaigulį ar baimę, tai, kuo galima dalintis.

„Norėtųsi, kad padirbus muziejuje, galėčiau pats pasakyti ar išgirsti kitus sakant, žiūrėk, sūnau, kaip mūsų laikais atrodo muziejus“. 

Primename, kad Aviacijos muziejus veikia beveik tris dešimtmečius ir yra sukaupęs apie 20 tūkstančių eksponatų, tarp jų daugiau nei 40 sudaro skraidantys aparatai, eksponuojami tiek lauke, tiek vidinėse erdvėse. Vienas garsiausių muziejaus eksponatų – „Lituanikos“ kopija.

Artimiausiu metu M. Kavaliauskas ketina surengti žurnalistų pusryčius, kurių metu galėtų pabendrauti su žiniasklaidos atstovais, išgirsti naujų idėjų ir bendromis pastangomis projektuoti ateities mintis.

Lietuvos aviacijos muziejaus direktoriaus kadencijos trukmė yra penkeri metai.