Europa: Rusijai oro erdvė uždaryta, draudžiamas orlaivių ir atsarginių dalių pardavimas ir priežiūra

Europos Komisija sekmadienį vakare paskelbė, kad Europos Sąjunga uždaro oro erdvę orlaiviams iš Rusijos, taip pat ES paskelbė sankcijas Rusijos transporto sektoriui, įskaitant draudimą parduoti orlaivius ir jų dalis, sakoma ES Tarybos pranešime.

Europos Komisija sprendimą uždaryti savo oro erdvę Ukrainą užpuolusiai Rusijai priėmė po to, kai daugelis Europos Sąjungos šalių patvirtino nepriimančios lėktuvų iš Rusijos oro bendrovių. EK pirmininkė Ursula von de Leyen taip pat paskelbė, kad ES uždraudžia bet kokias finansines transakcijas su Rusijos centriniu banku.

ES įvedė draudimą eksportuoti į Rusiją aviacijos ir kosmoso sektoriuose naudojamas prekes ir technologijas, taip pat draudė su šiomis pramonės šakomis susijusių prekių draudimą ir priežiūrą.

„Šis draudimas parduoti visus orlaivius, atsargines dalis ir įrangą Rusijos oro linijoms pablogins vieną iš pagrindinių Rusijos ekonomikos ir vidaus kelionių sektorių, nes trys ketvirtadaliai dabartinio Rusijos komercinio oro laivyno buvo pastatyti ES, JAV ir Kanada“, – sakoma Briuselio pranešime.

Atskiras ES dokumentas – sankcijų režimą detalizuojantis reglamentas – nurodo, kad į Rusiją draudžiama parduoti, tiekti, perduoti, eksportuoti bet kokiai organizacijai prekes ir technologijas, skirtas naudoti aviacijos ar kosmoso pramonėje.

Rusijoje draudžiama teikti bet kokias europietiškų orlaivių draudimo ar perdraudimo paslaugas, taip pat europietiškų orlaivių remonto, modifikavimo, defektų šalinimo paslaugas. Pagal sutartis, sudarytas iki vasario 26 d., orlaivių pristatymas iš Europos Sąjungos gali būti tęsiamas tik iki 2022 m. kovo 28 d., rašoma ES dokumente.

Daugiausia pernai aviacijos ir kosmoso įrangos ir jos komponentų į Rusiją atgabenta iš Vokietijos (917 mln. eurų) ir Prancūzijos (1,43 mlrd. eurų).