Pasaulio šalių padangėse Rusijos lėktuvai nepageidaujami

Rusijos karinis apetitas ir agresija Ukrainoje paskatino pasaulio valstybes imtis priemonių tam apetitui pažaboti. Nors ir ne iš karto, pradėjus Rusijai karo veiksmus vasario 24 dieną, bet diena po dienos užsivėrė daugelio šalių dangus, agresorės lėktuvai nepageidaujami.

Dangaus blokadą paskelbė Europos Sąjungos šalys nuo vasario 28 dienos. ES įvedė draudimą skristi Rusijos lėktuvams. Draudžiami visi keleiviniai, krovininiai ir užsakomieji skrydžiai visais orlaiviais, kurie priklauso, yra sertifikuoti, eksploatuojami, registruoti, nuomojami Rusijos piliečio arba jo naudai.

Visi lėktuvai, įskaitant privačius oligarchų lėktuvus, dabar negali leistis, pakilti ar skristi virš ES valstybių. Rusijos oligarchai, net ir turintys dvigubą pilietybę, negalės apeiti ES oro erdvės draudimo.

Rusijos lėktuvams taip pat buvo uždrausta skristi Jungtinės Karalystės oro erdvėje. Kovo 1 dieną JAV prezidentas Joe Bidenas savo metinio pranešimo metu paskelbė, kad reaguojant į Maskvos invaziją į Ukrainą Rusijos lėktuvams uždaroma Jungtinių Valstijų oro erdvė.
ES taip pat paskelbė sankcijas Rusijos transporto sektoriui, įskaitant draudimą parduoti orlaivius ir jų dalis.

Rusija taip pat uždraudė Vakarų šalių bendrovėms veikti savo oro erdvėje.