„JetBlue“ sutinka pirkti „Spirit Airlines“ už 3,8 mlrd. dolerių

Apie sandorį paskelbta po kelis mėnesius trukusių sudėtingų derybų ir varžybų.

„JetBlue Airways“ sutiko įsigyti „Spirit Airlines“ už 3,8 mlrd. dolerių ir sukurti penktą pagal dydį šalies oro linijų bendrovę, jei sandoriui pritars antimonopolinės priežiūros institucijos.

Liepos 28 dieną sudarytas susitarimas užbaigė kelis mėnesius trukusį konkursą ir buvo pasirašytas praėjus dienai po to, kai žlugo „Spirit“ bandymas susijungti su kita pigių skrydžių bendrove „Frontier Airlines“.

„Spirit“ generalinis direktorius Tedas Christie atsidūrė keblioje padėtyje, kai turėjo ginti pardavimą bendrovei „JetBlue“ po to, kai griežtai pasisakė prieš sandorį, teigdamas, kad antimonopolinės institucijos niekada neleis tam įvykti.

„JetBlue“ generalinis direktorius Robinas Hayesas visą laiką tvirtino, kad platesnė „JetBlue“ sukurtų didesnę konkurenciją keturioms oro transporto bendrovėms, kontroliuojančioms apie 80 proc. JAV rinkos: „American“, „United“, „Delta“ ir „Southwest“.

Liepos 28 d. rytą atsidarius biržai Miramare (Floridos valstija) įsikūrusios „Spirit“ akcijos pabrango 3,7 proc.

Bendrovės teigė, kad tikisi užbaigti reguliavimo procesą ir užbaigti sandorį ne vėliau kaip 2024 m. pirmąjį pusmetį.

Kol susitarimą patvirtins reguliavimo institucijos ir „Spirit“ akcininkai, „JetBlue“ ir „Spirit“ toliau veiks nepriklausomai, su atskiromis lojalumo programomis ir klientų sąskaitomis.

Bendrovės teigė, kad tikisi užbaigti reguliavimo procesą ir užbaigti sandorį ne vėliau kaip 2024 m. pirmąjį pusmetį. Jei tai įvyks, jungtinė oro transporto bendrovė bus įsikūrusi „JetBlue“ gimtajame Niujorke, o jai vadovaus Hayesas. Jos lėktuvų parką sudarytų 458 lėktuvai.

Vasario mėn. „Spirit“ ir „Frontier“ paskelbė apie savo planą susijungti, o „Spirit“ valdyba laikėsi šio susitarimo net ir po to, kai balandžio mėnesį „JetBluе“ pateikė didesnės kainos pasiūlymą. Tačiau „Spirit“ valdybai taip ir nepavyko įtikinti oro transporto bendrovės akcininkų. Balsavimas dėl susijungimo buvo atidėtas keturis kartus, o liepos 27 d. nutrauktas, kai „Spirit“ ir „Frontier“ paskelbė nutraukiančios savo susitarimą, „Spirit“ ir „JetBlue“ susijungimas tapo neišvengiamas.
„JetBlue“ tikėjosi, kad užbaigus sandorį bus sutaupyta 600-700 mln. dolerių per metus. Remiantis 2019 m. pajamomis, tikėtasi, kad sujungtos bendrovės metinės pajamos bus apie 11,9 mlrd. dolerių.

Šaltinis: https://www.aljazeera.com/economy/2022/7/28/jetblue-agrees-to-buy-spirit-airlines-for-3-8b