Krašto apsaugos viceministras: „Šiaulių oro uostą reikia išsaugoti“

Į Šiaulius atvykęs krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza susitiko su miesto vadovais ir SĮ „Šiaulių oro uostas“ atstovais. Kartu apžiūrėta oro uosto infrastruktūra, daug diskutuota apie galimybę dalį kariškiams šiuo metu nereikalingų teritorijų paskirti civilinių lėktuvų aptarnavimui, krovinių perkrovimui.

Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza susitiko su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku, kitais Savivaldybės vadovais, SĮ „Šiaulių oro uostas“ direktoriumi Andriumi Daujotu. Trumpai apžvelgus šiuo metu aktualiausias įmonės „Šiaulių oro uostas“ veiklos problemas, įvertinta ir reali situacija. Kartu apžiūrėti riedėjimo takai, peronas, angarai.

2014 metų spalio 1 dieną įsigaliojusios įstatymo pataisos nebeleidžia savivaldybės įmonėms gauti valstybės turto panaudos pagrindais. Tai apribojo galimybes civilinių skrydžių aptarnavimui naudoti kariškiams šiuo metu nereikalingą turtą. Baigiantis ankščiau sudarytoms panaudos sutartims, „Šiaulių oro uostas“ nebegalės priimti lėktuvų. Viceministrui E. Kerzai taip pat pristatyta situacija dėl perono. Pastarasis priklauso kariuomenei, tačiau jame šiuo metu iškraunami, pakraunami ir aptarnaujami ir civiliniai lėktuvai. Perono dangos būklė – apverktina, pasak mero Artūro Visocko, verslininkai, ieškantys galimybės Šiauliuose iškrauti oro krovinius, išsigąsta tokios infrastuktūros. Didieji transporto lėktuvai jau vengia čia leistis.

„Į kariškiams priklausantį turtą Savivaldybė negali investuoti lėšų, o jų čia reikia tikrai nemažai – apie 5 mln. eurų. Būtų logiškiausia, kad tiek peronas, tiek kariuomenei nereikalingi angarai būtų perduoti mums. Nebent Krašto apsaugos ministerija viską remontuotų savo lėšomis“, – kalbėjo Artūras Visockas.

Viceministras patvirtino, kad ministerija neplanuoja skirti lėšų šios aerodromo dalies remontui, tačiau ir atsisakyti teritorijos neskubama – ji gali būti reikalinga pratybų metu, ar kitoms kariuomenės reikmėms.

„Mes tikrai esame pasiruošę ieškoti kariuomenei ir miestui naudingų sprendimų. Galima svarstyti ilgalaikės nuomos galimybę, tai suteiktų pagrindą savivaldybei investuoti ir sutvarkyti civiliniams skrydžiams reikalingą infrastruktūrą. Žinoma, su sąlyga, kad kariuomenė šia teritorija taip pat galės naudotis, susiklosčius tam tikroms situacijoms“, – sakė Edvinas Kerza.

Krašto apsaugos viceministras patvirtino, kad SĮ „Šiaulių oro uostas“ turi būti sudarytos veiklai reikalingos sąlygos, nes tai yra ir strateginis kariuomenės partneris – įmonė aptarnauja karinius-krovininius orlaivius iš NATO šalių.