Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje – sustiprinta sąjungininkų oro pajėgų laikysena

NATO sąjungininkai yra pasirengę apginti kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą nuo bet kokios grėsmės.

Baltijos šalių oro erdvės saugumą užtikrinantys NATO sąjungininkų naikintuvai patruliuoja danguje virš mūsų jau 18 metų, o šiuo metu, reaguojant į Rusijos pradėtą karą ir invaziją į Ukrainą, sąjungininkų oro pajėgų laikysena yra sustiprinta.

Šiuo metu iš Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose Lietuvos ir Baltijos šalių erdvę saugo Lenkijos ir Danijos naikintuvai F-16 bei JAV penktos kartos naikintuvai F-35. Šiauliuose taip pat dislokuoti Jungtinės Karalystės sraigtasparniai CH-47 bei AH-64.

NATO saugo viso Aljanso dangų – šiuo metu sąjungininkai nuolatinėje parengtyje turi apie 130 karinių orlaivių. NATO palaikys padidinto budrumo būseną tiek laiko, kiek reikės – tuo siekiama atgrasyti, o prireikus, ir ginti nuo bet kokios grėsmės, iškilusios Aljanso teritorijai ir gyventojams.

Reaguojant į Rusijos karą prieš Ukrainą, Aljansas aktyvavo NATO atgrasymo ir gynybos planus Vidurio ir Rytų Europos regione – tai leidžia regione dislokuoti NATO aukščiausios parengties Greitojo reagavimo pajėgas, kurias sudaro sausumos, oro, jūrų, specialiųjų operacijų elementai.