Vengrija patvirtino, kad 2022 metais vykdys NATO oro policijos misiją Lietuvoje

Rugpjūčio 27 d. krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas susitiko su Vengrijos užsienio reikalų ministru Péter Szijjártó ir dalyvavo Lietuvos ir Vengrijos užsienio reikalų ministrų dvišaliame susitikime Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose. Susitikimo metu buvo aptarti regioninio saugumo klausimai, Europos Sąjungos darbotvarkė, padėtis Ukrainoje, santykiai su Rusija, dvišaliai ir kiti aktualūs šalių bendradarbiavimo klausimai.

Vengrijos užsienio reikalų ministras P. Szijjártó patvirtino, kad 2022 metais Vengrija vėl vykdys NATO oro policijos misiją Lietuvoje. Šiuo metu Vengrija jau antrą kartą vadovauja NATO oro policijos misijai iš Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose su keturiais moderniais naikintuvais JAS „Gripen“ ir beveik šimtu savo karinių oro pajėgų karių. Ši Vengrijos rotacija yra ir jubiliejinė – 50-oji per 15 metų Lietuvos narystės Šiaurės Atlanto aljanse.

Ministras P. Szijjártó patvirtino, kad 2022 m. Vengrija vykdys NATO oro policijos misiją Lietuvoje. (Lietuvos karinių oro pajėgų nuotrauka)

Ministras P. Szijjártó taip pat aplankė NATO oro policijos misiją Baltijos šalių oro erdvėje vykdančius Vengrijos karinių oro pajėgų karius, dislokuotus Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje.

Apie Lietuvos ir Vengrijos karinį bendradarbiavimą

Lietuva ir Vengrija vysto dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje nuo 1997 metų.

Vengrija prisideda prie Lietuvos ir Baltijos regiono saugumo stiprinimo siųsdama dalyvauti savo karius pratybose Lietuvoje, taip pat rengiant Lietuvos karinių oro pajėgų atstovus. Lietuvos kariai Vengrijoje yra mokęsi kalbų, dalyvavo karinių stebėtojų ir kituose kursuose.

Delegacija aplankė karius Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje. (Lietuvos karinių oro pajėgų nuotrauka)

Vengrijos karinių oro pajėgų kontingentas 2015 m. ir 2019 m. dalyvavęs NATO Oro policijos misijoje Baltijos šalyse bei planuoja prisidėti ir 2022 m. Taip pat Vengrija prisideda prie NATO pajėgų integravimo vieneto Vilniuje veiklos.

Lietuvos ir Vengrijos kariai yra kartu budėję NATO greitojo reagavimo pajėgų pamainoje, taip pat dalyvavę bendrose tarptautinėse pratybose.