Dėl Lietuvos oro uostų pirkimų pradėtas ikiteisminis tyrimas, užkirstas kelias neskaidriam 500 tūkst. eurų vertės pirkimui

Susisiekimo ministerijos iniciatyva užkirstas kelias neskaidriam pusės milijono eurų vertės baldų įsigijimui VĮ Lietuvos oro uostai. Taip pat ministerijos nurodymu buvo pradėtas tyrimas, kurio metu nustatyti jau įvykę piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo atvejai. Dėl pastarųjų pažeidimų buvo kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir inicijuotas ikiteisminis tyrimas galimai nusikalstamai veikai nustatyti. Oro uostų vadovybė įpareigota eliminuoti viešųjų pirkimų procedūrų rizikas įmonėje.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2017 m. Lietuvos oro uostų vykdyto tarptautinio baldų, baldų projektavimo, restauravimo ir atnaujinimo pirkimo, kurio sutarties preliminari vertė 500 tūkst. eurų (be PVM), technines sąlygas ir pirkimo dokumentus parengė potencialus tiekėjas. Paaiškėjus šiems pažeidimams, pirkimo procedūros buvo nutrauktos. Viešasis pirkimas bus rengiamas iš naujo.

„Lietuvos oro uostai bendradarbiauja vykdant tyrimą – teikiame visą reikiamą informaciją, kad tyrimas būtų kuo išsamesnis“, – sakė Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Marius Gelžinis.

2017 m. įmonė galimai fiktyviai pirkdavo darbus ir medžiagas ir apmokėdavo tiekėjo pateiktas sąskaitas, nors dalis darbų galimai nebuvo atlikti, medžiagos neįsigytos.

Kitu atveju aptikti viešųjų pirkimų pažeidimai, dėl kurių įmonė galimai patyrė apie 20 tūkst. eurų žalą. Dėl šių pažeidimų buvo kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir inicijuotas ikiteisminis tyrimas galimai nusikalstamai veikai nustatyti. Nustatyta, kad 2017 m. įmonė galimai fiktyviai pirkdavo darbus ir medžiagas ir apmokėdavo tiekėjo pateiktas sąskaitas, nors dalis darbų galimai nebuvo atlikti, medžiagos neįsigytos.

Lietuvos oro uostų darbuotojai, rengę ir tvirtinę mokėjimus pagrindžiančius dokumentus, galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, nes galimai sąmoningai rengė, tvirtino šių darbų inicijavimo ir atlikimo bei medžiagų įsigijimo dokumentus galimai žinodami, kad dokumentuose nurodyti darbai nebus atlikti, medžiagos neįsigytos. Dėl nustatytų aplinkybių ir padarytos žalos šie darbuotojai atleisti iš pareigų.

Tyrimo metu nustatyta, kad vienas buvęs Lietuvos oro uostų darbuotojas galimai sudarė palankesnes sąlygas tam tikriems tiekėjams, nes jiems galimai suteikė informacijos apie būsimus viešuosius pirkimus dar prieš juos paskelbiant Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje ir po to galimai neužtikrino tinkamo sutartinių įsipareigojimų įvykdymo.

Taip pat nustatyta, kad minėtas darbuotojas neužtikrino jam patikėtos informacijos, kuri tapo jam žinoma atliekant tarnybines pareigas, konfidencialumo ir galimai naudojo ją asmeniniams arba trečiųjų asmenų interesams tenkinti.

Susisiekimo ministerijos iniciatyva nuo 2017 m. spalio mėn. visose ministerijai pavaldžiose įmonėse ir įstaigose dirba specialistai, atsakingi už korupcijos prevenciją ir veiklos skaidrumo didinimą. Susisiekimo ministerija yra pasirašiusi bendradarbiavimo susitarimus su Specialiųjų tyrimų tarnyba (2017 m.) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (2018 m.).