Svarbiausi praėjusių metų Rygos oro uosto pokyčiai ir pasiekimai

Rygos oro uostas paskelbė kasmetinę tvarumo ataskaitą, kurioje apibendrinami svarbiausi bendrovės darbai ir įvykiai 2020 metais, kai aviacijos pramonė stipriai nukentėjo nuo „Covid-19“ pandemijos sukeltos krizės. Nepaisant sumažėjusio keleivių skaičiaus, pernai oro uoste įvyko reikšmingi pokyčiai.

Rygos oro uostas yra didžiausia oro eismo įmonė Baltijos šalyse, kuri pernai aptarnavo 43 proc. šiame regione skridusių asmenų ir 40 proc. visų įvykusių skrydžių. Oro uoste pernai veiklą vykdė 17 oro linijų bendrovių, iš kurių didžiausią dalį keleivių (57 proc.) pervežė nacionalinė oro linijų bendrovė „airBaltic“. Skelbiama, kad pernai 76 proc. visų aptarnautų keleivių į Rygos oro uostą atvyko tiesioginiais skrydžiais, o 24 proc. – jungiamaisiais skrydžiais. Skelbiama, kad oro uosto grynoji apyvarta 2020 metais buvo 29,8 milijono eurų. Ir nors dėl krizės oro uosto pajamos sumažėjo 54 proc., praėjusiais metais oro uostas į Latvijos biudžetą sumokėjo 11,38 mln. eurų.

Nepaisant sunkumų, pernai oro uoste tęsti infrastruktūros plėtros projektai, kurių tikslas buvo padaryti oro uostą dar saugesnį ir ekologiškesnį. Svarbiausi iš jų yra antrojo riedėjimo takelio greitam nuvažiavimui nuo kilimo/tūpimo tako įrengimas ir riedėjimo takų apšvietimo sistema. Tai leis optimizuoti orlaivių judėjimą oro uoste, taip sumažinant kenksmingų dujų išmetimą. Be to, pernai oro uostas sustiprino savo įsipareigojimą tausoti aplinką, prisijungdamas prie „ACI Net Zero 2050“ iniciatyvos ir įsipareigodamas iki 2050 metų pasiekti nulinės emisijos lygį.

2020 metais plėtota ir „RIX Airport City“ vizija, numatanti oro uoste plėtros galimybes turizmui, transportui ir logistikai. Oro uosto ateities vizijos esmė - naujas keleivių terminalas, galėsiantis aptarnauti iki 12 milijonų keleivių per metus, kuris bus prijungtas prie „Rail Baltica“ geležinkelio stoties, taip sukuriant vieną keleivių aptarnavimo kompleksą. Aplink jį plėsis oro uosto verslo parkas, apimsiantis viešbučius, biurų centrus, logistikos ir krovinių sandėlius, taip suteiksiantis plėtros galimybes įvairiems verslams ir sukursiantis naujų darbo vietų. Be to, pernai oro uoste atidaryta daugiafunkcinė krovinių platforma tapo būsimo krovinių aptarnavimo centro „RIX Cargo City“ pagrindu. Ji leidžia efektyviai ir aplinkai nekenkiant aptarnauti įvairaus tipo ir dydžio orlaivius. Pernai vasarą oro uoste dar pradėtas statyti ir naujas regioninis „DHL“ krovinių logistikos kompleksas.  

Rygos oro uosto informacija
Rygos oro uosto nuotrauka