Šiaulių oro uoste “Aviatic MRO” atidarė modernų orlaivių techninės priežiūros centrą
Aviatic MRO angaras

Lietuviško kapitalo orlaivių techninės priežiūros ir remonto įmonė „Aviatic MRO“ Tarptautiniame Šiaulių oro uoste atidarė inovatyvų orlaivių remonto ir aptarnavimo angarą, pretenduojantį tapti vienu svarbiausių lėktuvų techninės priežiūros centrų regione. Jau šių metų pabaigoje angaras bus pasirengęs pilnai aptarnauti bet kokio tipo ir dydžio komercinį orlaivį bei suteikti visas remonto ir orlaivių priežiūros paslaugas.

“Aviatic MRO” angaras užima 17 000 kv. m plotą ir vienu metu techniniam aptarnavimui gali priimti 4 siauro fiuzelažo arba 1 plataus ir 2 siauro fiuzelažo orlaivius, tarp jų ir ilgiausią keleivinį orlaivį pasaulyje Boeing B747-8. Planuojama, kad šiuo projektu bus sukurta apie 1 000 darbo vietų aukštos kvalifikacijos aviacijos inžinieriams.

„Pradėdami įgyvendinti šį projektą, išsikėlėme tikslą sukurti vieną stipriausių Europoje orlaivių techninės priežiūros centrų, kuriame avialinijos ir kitos orlaivių parką valdančios aviacijos įmonės galėtų vienoje vietoje gauti visas technines ir remonto paslaugas – nuo detalių ir variklių keitimo iki orlaivių perdažymo ar keleivinio orlaivio konversijos į krovininį. Šiandien žymime svarbų pasiekimą – atidarėme pirmąjį iš dviejų angarų. Jau turime reikalingus leidimus bei sklypą ir atrojo angaro statybai, tad užtikrintai einame savo tikslo link“, - pažymi Dmitrijus Čeliadinas, „Aviatic MRO“ įkūrėjas ir savininkas.

Vieni iš pagrindinių „Aviatic MRO“ orlaivių priežiūros centro partnerių, didžiausia pasaulyje orlaivių nuomos įmonė „World Star Aviation“ pabrėžia angaro atidarymo svarbą Lietuvoje globaliai orlaivių priežiūros ir remonto rinkai.

„Atsigavus aviacijos rinkai ir jai susiduriant su orlaivių gamybos ir tiekimo iššūkiais bei atsarginių orlaivių detalių trūkumu, poreikis orlaivių techninės priežiūros ir remonto paslaugoms yra itin didelis. Naujo techninio aptarnavimo centro atidarymas strategiškai patogioje vietoje atveria naujas galimybes avialinijoms ir tokioms pasaulinio lygio įmonėms kaip „World Star Aviation“ gauti profesionalią orlaivių parko priežiūrą. Džiaugiamės šiuo savo partnerių pasiekimu, kuris ir mums atvers naujas bendradarbiavimo galimybes, padidins orlaivių parko valdymo efektyvumą ir išplės galimybes greitai ir patogiai gauti visą spektrą MRO paslaugų“, - renginio metu kalbėjo Marc Iarchy, vienas iš „World Star Aviation“ partnerių.

Angaro statybai pasirinkta strategiškai patogi vieta – Tarptautinis Šiaulių oro uostas. Jis greitai pasiekiamas iš bet kurio svarbiausio Europos oro uosto ir gali priimti bet kokio dydžio orlaivį – jame įrengti du vieni ilgiausių pakilimo/nusileidimo takų Baltijos regione. Oro uosto infrastruktūra leidžia vienu metu parkuoti 28 siauro fiuzelažo (Airbus A320 ar Boeing B737 NG) orlaivius arba 13 plataus fiuzelažo komercinių lėktuvų. Dalis parkavimo vietų įrengta priešais naująjį remonto angarą.

Pritrauks investicijas į Šiaulių oro uostą

Investicijos į orlaivių priežiūros centrą numatytos iki 20 mln. Eur. Tai svarbi injekcija į Šiaulių oro uosto infrastruktūrą, kurios potencialas iki šiol nebuvo pilnai išnaudojamas. Šiaulių miesto meras pabrėžia orlaivių techninės priežiūros centro svarbą Šiaulių oro uostui, galinčiam tapti patraukliu centru ir didžiausioms Europos avialinijoms ir aviakompanijoms.

„Mano nuomone, tai yra pirmas rimtas ir realus žingsnis, siekiant pritraukti investicijas ir stambaus verslo dėmesį į Šiaulių oro uostą, tame tarpe, ir užsienio kapitalą. Dabar jau turime atskaitos tašką ir galime toliau kryptingai siekti, kad Šiaulių oro uostas – milijardinės vertės valstybės turtas – generuotų ekonominę grąžą į šalies biudžetą“, – teigia Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Atsigavus pasaulinei aviacijos rinkai, poreikis orlaivių priežiūros, remonto ir kapitalinio remonto (MRO) paslaugoms itin išaugo. Didžiausioms avialinijoms susiduriant su atsarginių detalių trūkumu, stringant naujų orlaivių gamybai ir tiekimui, naujo orlaivių techninės priežiūros centro atidarymas Lietuvoje gali tapti reikšmingu postūmiu ir visai Lietuvos aviacijai. Nors „Aviatic MRO“ Europos MRO paslaugų rinkoje yra dar jaunas žaidėjas, suburti aukštos kvalifikacijos specialistai ir aukštos kokybės paslaugos jau pelnė partnerių ir klientų pasitikėjimą tiek tarp Lietuvos, tiek tarp pasaulinio lygio avialinijų ir orlaivių nuomos bendrovių. Pirmieji klientai savo orlaivius techniniam aptarnavimui atskraidinti į angarą planuoja dar iki šių metų pabaigos.

2023 08 29, pranešimas žiniasklaidai

Jurgita Gižaitė  

Komunikacijos vadybininkė
jurgita.gizaite@getjet.aero

Tel: +370 683 70693
Laisvės pr. 10, 
Vilnius, 04215, Lithuania

Nuotraukų autorius - Adas Vasiliauskas